O mnie
- AlicjaGorska
Życie pozakuchenne
Tutaj też działam
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
-
listopada(13)
- Sałatka a'la grecka
- Muffinki kokosowe (bez jajek)
- Ćwiartki kurczaka zapiekane w szpinakowym sosie
- Konfitura z pigwy
- Rogale drożdżowe z marmoladą
- Zupa z brukwi
- Jagnięcina w maśle
- Mojej mamy marmolada z jabłek - idealna do wypieków
- Pierogi ruskie
- Wołowina duszona z suszonymi pomidorami, czosnkiem...
- Żeberka z sosem z grzybów leśnych duszone w winie
- Szpinakowe ziemniaczki
- Szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem
- października(20)
- września(12)
- sierpnia(31)
- lipca(17)
piątek, 15 listopada 2013
Brukiew. Rzecz spotykana rzadko, a nawet jeżeli już się ją spotka, to zazwyczaj nie wiadomo, co z niej zrobić. Nawet ja nieczęsto ją jadałam, pomimo silnych kaszubskich korzeni. A jeżeli chodzi o zupę to... Ostatnio mama opowiedziała mi historię, jak to została zaczepiona przez starszą panią, którą zaintrygował brukwiowy zakup. "Co pani z tego robi?" - spytała starowinka. Gdy moja rodzicielka wspomniała o zupie, pani powędrowała myślami do swojej przeszłości. Pamiętała, że kiedyś (bodajże Jej mama) robiła taką zupę, ale nigdy nie udało się starszej pani owej zupy odtworzyć. Poprosiła o przepis moją mamę - ta jednak była tak zaskoczona, że opowiadając mi o tym zdarzeniu, nie miała pewności, czy przekazała wszystko jak należy. Wy nie musicie się tego obawiać ;)
ZUPA Z BRUKWI
Składniki:
- 3 litry wody
- 2 średniej wielkości brukwie
- 2 nogi z gęsi
- 3 marchewki
- 4 ziemniaki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- majeranek
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Brukiew obieramy, kroimy w sporą kostkę około 3 cm. Wkładamy do miski i sparzamy wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Gotujemy brukiew w osolonej wodzie do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy gęsinę. Gęsiny nie dodajemy na samym początku, bo brukiew gotuje się długo na wolnym ogniu około 1 – 2 godzin. Gdy brukiew jest miękka, wyjmujemy ją łyżką cedzakową i miksujemy, ( można też rozdrobnić widelcem) Do wywaru dodajemy pozostałe pokrojone warzywa oraz rozdrobnioną brukiew. Przyprawiamy pieprzem i majerankiem, ewentualnie jeszcze raz solą do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta - dolewamy wody.
Zupa jest bardzo sycąca, pożywna i rozgrzewająca. Jeżeli nie mamy gęsi, możemy oczywiście zastąpić ją innym mięsem.
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-










ja też dzisiaj zrobiłam, tylko moja wyszła żółta:)
OdpowiedzUsuńpewnie jest to uzależnione od rodzaju i koloru brukwi ;))
UsuńNie jadałam w dzieciństwie brukwi nigdy, bo moja mama, a twoja babcia, nienawidziła jej - powojenne urazy. Jak dorosłam, to raz spróbowałam. Taka sobie, nic nadzwyczajnego, doszłam do wniosku, że mogę jej nie lubić, jak babcia Ala.
OdpowiedzUsuńAlu,brukiew musi być żółta bo jest najlepsza,u nas w Kościerzynie jest bardzo znana.Moja babcia a zarazem babcia Twojej mamy często ją gotowała,moja mama(siostra Twojego dziadka),ja,jak również teraz moje córki.Aby brukiew była dobra musi dostać trochę mrozu i nie trzeba jej parzyć.Przepis dobry,tyle,że ja daję samą marchew bez reszty włoszczyzny,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa rowniez znam smak tej zupy z dziecinstwa. Sama ja tez gotuje, chociasz nie zawsze na gesinie, a na kawalkach karkowki z koscia. To prawda, ze buraka trzeba przemrozic a na koniec gotowania duzo roztartego majeranku. Smacznego
OdpowiedzUsuńmój dziadek miał po wojnie kontakt z kolejarzami. bieda byla wielka, więc się zastanawiał, skąd w ich kanapkach takie grube plastry sera. jak sie juz domyslacie, byla to brukiew.
OdpowiedzUsuńmój dziadek miał po wojnie kontakt z kolejarzami. bieda byla wielka, więc się zastanawiał, skąd w ich kanapkach takie grube plastry sera. jak sie juz domyslacie, byla to brukiew.
OdpowiedzUsuńciekawy patent ))) a surowa brukiew jest jadalna ?a czy trzeba ja gotować lub mrozić ?a
UsuńSurową jada się młodą brukiew :)
UsuńWitajcie.
OdpowiedzUsuńJako dziecko jadłam brukiew na surowo i bardzo mi smakowała ( innym dzieciakom też)- utrzeć na drobnej tarce i ... smacznego.
A teraz znalazłam przepisy i będę gotować - mam zamiar dać ją do zupy kapuścianej.
POZDRAWIAM.
Zupa z brukwi zrobiona na dobrej gesinie albo wolowinie bez kosci z pelnym dodatkiem warzyw, tak jak przy gotowaniu rosolu smakuje wspaniale. W obecnych czasach nie jest to juz jednak jak dawniej jedzenie dla biedoty! Gesina i wolowina staly sie luksusem i sa bardzo drogie i dlatego ten przepis jest dla obecnie dla bogaczy! A wszystkiemu winni sa konsumenci, ktorzy nie zbojkotowali wysokich cen tego miesa!
OdpowiedzUsuńMi zupa z brukwi kojarzy się tylko z jednym.... Moja babcia przeżyła obóz w Oświęcimiu i tam ich karmiono zupą z brukwi...straszne były te opowieści. Oczywiście Twoja jest przepyszna, ale samo słowo "brukiew" i to właśnie warzywo zawsze będzie kojarzyło mi się z tym co opowiadała Babcia
OdpowiedzUsuńJestem wlasnie po obiedzie.Jadlam brukwianke z aldi niemiecka produkcja. Pyszna.
OdpowiedzUsuńxiian19h0ai
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet