Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

piątek, 7 marca 2014
Jest to przepis, który stworzyłam na potrzebę tegorocznych Walentynek. Po pasticcio podałam właśnie ten deser. Nie jest czasochłonny, ale smakuje doskonale. Zazwyczaj frużelinę robi się z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tutaj jednak nie jest ona potrzebna, wystarczy trochę cukru.

EGZOTYCZNY MUS ŚMIETANOWY Z FRUŻELINĄ Z PAPAI I TRUSKAWEK


Składniki na mus śmietanowy:
- 500 mililitrów śmietanki tortowej
- 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie owoce egzotyczne)
- woda

Przygotowanie musu śmietanowego:
Galaretkę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Mieszamy intensywnie aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i łączymy z przestudzoną galaretką. Masę umieszczamy w odpowiednich foremkach - u mnie silikonowe do muffin - i wstawiamy do lodówki. Serwujemy pod stężeniu i schłodzeniu. Jeżeli macie problem z wyjęciem musu z formy, wstawcie ją na chwilę do ciepłej wody. 

Składniki na frużelinę:
- 1 papaja 
- 250 gram truskawek
- 3 łyżki cukru

Przygotowanie frużeliny:
Owoce myjemy, obieramy - papaję pozbawiamy skóry i pestek, truskawki szypułek. Kroimy w drobną kostkę (kawałki nie muszą być równe) i wrzucamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę, dając owocom czas na puszczenie soków (około 30 minut). Po tym czasie podgrzewamy dla rozpuszczenia cukru oraz odparowania soków, co powoli na intensyfikację smaku oraz zgęstnienie. Czas zależny jest od tego, ile płynu oddały owoce (od 5 do 10 minut). Pamiętajcie, że po schłodzeniu frużelina zgęstnieje. Polewamy nią śmietanowy mus już po wyciągnięciu z foremki. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

2 komentarze:

  1. Wygląda olśniewająco :D świeżutki i owocowy deserek czyli jeden z moich ulubionych :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź