O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
-
marca(17)
- Sernik z brzoskwiniami
- Placki ziemniaczane
- Śledzie w oleju
- Filet z kurczaka w chipsowej panierce i radiowe po...
- Kremowe ciasto na roladzie truskawkowej z bananami
- Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z mango
- Zupa ogórkowa
- Brownie muffiny z kawałkami czekolady i orzechami ...
- Pstrąg łososiowy z chermoulą
- Farfalle z polskim "pesto" pietruszkowym, czyli fu...
- Carpaccio z buraka, gruszki i jabłka z chrzanowym ...
- Sajgonki majonezowe z piersią kurczaka i kolendrą
- Egzotyczny mus śmietanowy z frużeliną z papai i tr...
- Polędwiczka w musztardzie
- LBA
- Pierogi z mięsem
- Czerwona kapusta zasmażana
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
piątek, 7 marca 2014
Jest to przepis, który stworzyłam na potrzebę tegorocznych Walentynek. Po pasticcio podałam właśnie ten deser. Nie jest czasochłonny, ale smakuje doskonale. Zazwyczaj frużelinę robi się z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tutaj jednak nie jest ona potrzebna, wystarczy trochę cukru.
EGZOTYCZNY MUS ŚMIETANOWY Z FRUŻELINĄ Z PAPAI I TRUSKAWEK
Składniki na mus śmietanowy:
- 500 mililitrów śmietanki tortowej
- 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie owoce egzotyczne)
- woda
Przygotowanie musu śmietanowego:
Galaretkę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Mieszamy intensywnie aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i łączymy z przestudzoną galaretką. Masę umieszczamy w odpowiednich foremkach - u mnie silikonowe do muffin - i wstawiamy do lodówki. Serwujemy pod stężeniu i schłodzeniu. Jeżeli macie problem z wyjęciem musu z formy, wstawcie ją na chwilę do ciepłej wody.
Składniki na frużelinę:
- 1 papaja
- 250 gram truskawek
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie frużeliny:
Owoce myjemy, obieramy - papaję pozbawiamy skóry i pestek, truskawki szypułek. Kroimy w drobną kostkę (kawałki nie muszą być równe) i wrzucamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę, dając owocom czas na puszczenie soków (około 30 minut). Po tym czasie podgrzewamy dla rozpuszczenia cukru oraz odparowania soków, co powoli na intensyfikację smaku oraz zgęstnienie. Czas zależny jest od tego, ile płynu oddały owoce (od 5 do 10 minut). Pamiętajcie, że po schłodzeniu frużelina zgęstnieje. Polewamy nią śmietanowy mus już po wyciągnięciu z foremki. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Wygląda olśniewająco :D świeżutki i owocowy deserek czyli jeden z moich ulubionych :))
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń