Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

poniedziałek, 31 marca 2014
Sernik z brzoskwiniami to klasyka deserowa. Puszysta, delikatna masa serowa idealnie komponuje się ze słodkimi owocami i kruchym, maślanym ciastem. Obowiązkowy deser przy spotkaniach rodzinnych, wydarzeniach towarzyskich, świątecznych stołach. Sernik jest tak powszechny, że gdy przygotowałam go na poprzednie święta Wielkiejnocy, listonosz przywożąc pocztę bez żadnego wahania poprosił o kawałek. Tak bardzo oczywistym było, iż wśród wypieków znajduje się i ten deser. :)

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI


Składniki na ciasto:
- 250 gram masła
- 400 gram mąki
- 5 żółtek
- 50 gram cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto dzielimy na dwie, mniej więcej równe, kule. Każdą wkładamy do woreczka, a woreczki umieszczamy w zamrażarce lub lodówce dla stwardnienia ciasta. Musi być na tyle twarde, by dało się je później zetrzeć na tarce.

Składniki na masę serową:
- 1 kilogram mielonego twarogu
- 125 gram masła
- 200 gram cukru
- 3 jajka
- 50 gram mąki ziemniaczanej

Przygotowanie masy serowej:
Jajka oraz masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy, porcjami, twaróg. Na samym końcu łączymy masę z mąką ziemniaczaną. 

Składniki do brzoskwiń:
- brzoskwinie w syropie (nie zapisałam wagi, ale pamiętam, że użyłam 2 TAKIE słoiki)
- 5 białek
- 150 gram cukru

Przygotowanie brzoskwiń:
Brzoskwinie kroimy na dowolne kawałki (u mnie ósemki). Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. 

Kolejność warstw: pierwsza kula ciasta starta na blachę i równomiernie rozłożona, masa serowa, brzoskwinie, piana z białek, druga kula ciasta starta. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

3 komentarze:

  1. klasyka w mojej rodzinie i zarazem mój ulubiony sernik ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernik i już czekam na Święta, bo wiem, że będzie sernik. Pycha !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też się nie mogę doczekać. Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź