sobota, 9 sierpnia 2014
Kuchnia marokańska i paluszki Fatimy. Rodzaj nadziewanego, smażonego ciasta. Klasycznie wykonuje się to cudo z wykorzystaniem ciasta "ouarka", ale przepis na nie jest strzeżoną przez pokolenia tajemnicą. Każda rodzina ma własny. Podaję więc zamiennik :) Nie martwcie się - będzie pysznie!

PALUSZKI FATIMY


Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki
- 220 mililitrów wody
- płaska łyżeczka soli

Przygotowanie ciasta:
Zagniatamy podane składniki do konsystencji ciasta chlebowego. Przechowujemy pod wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło przed uformowaniem Paluszków.

Składniki na farsz:
- 450 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (tradycyjnie - baranina)
- 2 cebule
- 4 jajka
- 2 pęczki zielonej pietruszki
- 1/2 pęczka mięty
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- sól
- 100 gram masła
- 150 mililitrów oliwy

Przygotowanie farszu:
Zioła i cebulę szatkujemy. Łączymy z mięsem. Doprawiamy kminkiem, papryką i solą. Odstawiamy na godzinę. Rozpuszczamy na patelni masło i zasmażamy na nim mięso. Po około 10 minutach wbijamy jajka, dodajemy cynamon i mieszamy przez następne 3 minuty. 
Ciasto rozwałkowujemy możliwie cienko. Na każdy płat ciasta wykładamy po 1 łyżce farszu i zwijamy go w rulonik o długości 5-6 centymetrów. Jak krokiety (zdjęcia niżej). Smażymy ze wszystkich stron, na złoty kolor, na oliwie. Podajemy gorące, najlepiej z harissą. Voila! :)


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź