O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
-
sierpnia(9)
- Krewetki panierowane
- Sok jabłkowy z sokownika
- "Sernik" jogurtowy z wiśniami, agrestem, nektarynk...
- Pstrąg łososiowy pod kołderką z awokado, mozzarell...
- Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi
- Chleb śródziemnomorski
- Paluszki Fatimy
- Stek z rostbefu nacierany kolorowym pieprzem i aro...
- Sernik z letnimi owocami: porzeczkami, jeżynami, m...
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
wtorek, 12 sierpnia 2014
Pieczenie chleba, gdy na zewnątrz panuje tak wysoka temperatura, ma swoje wady i zalety. Do tych pierwszych zalicza się z pewnością szybkość wyrastania ciasta i zmniejszone ryzyko jego opadnięcia. Do wad... no cóż - temperatura. Chciałoby się zachować w domu odrobinę chłodu, a czy jest to możliwe z rozgrzanym piekarnikiem?
Ten chleb piekę zawsze do gulaszu z kalmarów. Jest ciężki (zwarty) i można go potraktować jak łyżkę ;)
CHLEB ŚRÓDZIEMNOMORSKI
Składniki:
- 350 gram mąki
- 150 mililitrów wody
- 50 mililitrów oliwy z oliwek
- 20 gram świeżych drożdży (opakowanie suszonych)
- 100 gram sera typu greckiego (feta)
- 100 gram czarnych oliwek
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Jeżeli robimy chleb z wykorzystaniem świeżych drożdży, przygotowujemy najpierw rozczyn - drożdże mieszamy z odrobiną ciepłej wody i łyżeczką cukru, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Oliwki i rozmaryn siekamy, rozdrabniamy fetę. Umieszczamy w misce wszystkie składniki, włącznie z fetą, rozmarynem oraz drożdżami i zagniatamy ciasto. Gdy odpowiednio je wyrobimy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ponownie zagniatamy i raz jeszcze odstawiamy, tym razem na 30 minut. Formujemy bochenek, wykładamy go na blachę i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 25-30 minut. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Bardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMniam, ależ to musi być dobre... :)
OdpowiedzUsuń