Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

wtorek, 12 sierpnia 2014
Pieczenie chleba, gdy na zewnątrz panuje tak wysoka temperatura, ma swoje wady i zalety. Do tych pierwszych zalicza się z pewnością szybkość wyrastania ciasta i zmniejszone ryzyko jego opadnięcia. Do wad... no cóż - temperatura. Chciałoby się zachować w domu odrobinę chłodu, a czy jest to możliwe z rozgrzanym piekarnikiem?
Ten chleb piekę zawsze do gulaszu z kalmarów. Jest ciężki (zwarty) i można go potraktować jak łyżkę ;)


CHLEB ŚRÓDZIEMNOMORSKI


Składniki:
- 350 gram mąki
- 150 mililitrów wody
- 50 mililitrów oliwy z oliwek
- 20 gram świeżych drożdży (opakowanie suszonych)
- 100 gram sera typu greckiego (feta)
- 100 gram czarnych oliwek
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Jeżeli robimy chleb z wykorzystaniem świeżych drożdży, przygotowujemy najpierw rozczyn - drożdże mieszamy z odrobiną ciepłej wody i łyżeczką cukru, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Oliwki i rozmaryn siekamy, rozdrabniamy fetę. Umieszczamy w misce wszystkie składniki, włącznie z fetą, rozmarynem oraz drożdżami i zagniatamy ciasto. Gdy odpowiednio je wyrobimy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ponownie zagniatamy i raz jeszcze odstawiamy, tym razem na 30 minut. Formujemy bochenek, wykładamy go na blachę i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 25-30 minut. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

2 komentarze:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź