piątek, 1 sierpnia 2014
Ten sernik wymaga nieco pracy, ale ostateczny efekt warty jest zachodu. To deser dla wielbicieli niezbyt słodkich przekąsek, za to kremowych i delikatnych. Z pewnością zaskoczy niejednego swoją stroną wizualną, jak i smakową.
Wykorzystałam wiele rodzajów owoców - wszystkie ze swojego ogrodu. Możecie je dowolnie wymieniać i zastępować. Smak to przecież bardzo osobista sprawa :)

SERNIK Z LETNIMI OWOCAMI I KARMELIZOWANĄ BRZOSKWINIĄ


Składniki na ciasto:
- 400 gram mąki krupczatki
- 260 gram masła
- 130 gram cukru pudru
- 3 żółtka

Przygotowanie ciasta:
Z mąki, masła, cukru pudru i 2 żółtek zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny. Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia. Formę wyklejamy ciastem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy żółtkiem.

Składniki na masę serową:
- 1 kilogram twarogu 3-krotnie zmielonego
- 250 gram mascarpone
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder
- 250 gram jagód
- 250 gram malin
- 250 gram czarnej porzeczki
- 250 gram czerwonej porzeczki

Przygotowanie masy serowej:
Twaróg, mascarpone, jajka i mąkę łączymy. Do czterech miseczek wkładamy po połowie owoców z każdego rodzaju. Miseczki dopełniamy, równo rozdzieloną masą serową. Za pomocą widelcami rozdrabniamy zalane sernikiem owoce tak, by całość zabarwić. Następnie dodajemy drugą część owoców do odpowiednich miseczek. Każdą z mas oddzielnie dosładzamy cukrem pudrem. Robimy to dopiero teraz i oddzielnie, ze względu na różną słodkość wykorzystywanych owoców. 
Masy wylewamy na środek przygotowanego ciasta - od najciemniejszej do najjaśniejszej. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160-170 stopni przez około godzinę. Studzimy w przymkniętym piekarniku.

Składniki na karmelizowane owoce:
- 4 brzoskwinie
- garść jagód
- garść porzeczek
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła

Przygotowanie karmelizowanych owoców:
Owoce myjemy i pozbawiamy szypułek, gałązek lub pestek. Brzoskwinie kroimy w średniej grubości półplasterki. Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy owoce, zasypujemy całość cukrem. Mieszamy. Gdy cukier się rozpuści. Schładzamy i wykładamy na sernik. Całość chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 10 godzin. Wcinamy. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

1 komentarz:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź