poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Akcja jabłkowa nieco już przycichła, ale ja dopiero teraz wstawić mogę moje jabłkowe przygody - z powodu awarii kabla do aparatu, a właściwie wejścia w samym aparacie, nie mogłam wcześniej zgrywać zdjęć. Kłopot został jednak zażegnany i mogę wreszcie podzielić się moimi przepisami. Dzisiaj sok jabłkowy z sokownika. W sokowniku robi się soki tak zwane "rozcieńczalne". Idealne do łączenia z wodą, piwem, czy jako syropy do naleśników i lodów.

SOK JABŁKOWY Z SOKOWNIKA


Składniki:
- około 3 kilogramów jabłek (w praktyce tyle, ile pomieści Wasz sokownik)
- 250 gram cukru (możecie dać go więcej lub mniej w zależności o kwaskowatości jabłek)
- woda

Przygotowanie:
Dla uzyskania jasnego soku jabłka myjemy i pozbawiamy je gniazd na siennych, a potem kroimy drobniej i umieszczamy w sokowniku. Jeżeli chcemy uzyskać ciemniejszy sok - zostawiamy gniazda nasienne. Owoce umieszczamy w odpowiedniej części sokownika (koszyku) i zasypujemy cukrem. Dół sokownika wypełniamy wodą. Powoli gotujemy. Sok ze zbiornika zlewamy przez specjalną rurkę do wyparzonych wcześniej butelek i zamykamy na gorąco lub czekamy aż jego maksymalna ilość zbierze się w zbiorniku, przelewamy do garnka, zagotowujemy i dopiero wtedy rozlewamy do wyparzonych butelek i zamykamy na gorąco. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ale jaka ilość wody???

      Usuń
    2. Wodą wypełnia się dół sokownika maksymalnie, do kreski. Zależy od objętości posiadanego sokownika :)

      Usuń
  2. Prosto, szybko i przyjemnie :) Którą odmianę jabłek najlepiej wybrać? Czy to bez znaczenia? Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, czy jabłka należy obrać?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy gotuje Pani butelki, słoiki z sokiem ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zdrowszy jest sok z jabłek z pestkami czy bez? Pozdrawiam Eleonora

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cukier do jabłek? Nie dopiero do soku?

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź