Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Akcja jabłkowa nieco już przycichła, ale ja dopiero teraz wstawić mogę moje jabłkowe przygody - z powodu awarii kabla do aparatu, a właściwie wejścia w samym aparacie, nie mogłam wcześniej zgrywać zdjęć. Kłopot został jednak zażegnany i mogę wreszcie podzielić się moimi przepisami. Dzisiaj sok jabłkowy z sokownika. W sokowniku robi się soki tak zwane "rozcieńczalne". Idealne do łączenia z wodą, piwem, czy jako syropy do naleśników i lodów.

SOK JABŁKOWY Z SOKOWNIKA


Składniki:
- około 3 kilogramów jabłek (w praktyce tyle, ile pomieści Wasz sokownik)
- 250 gram cukru (możecie dać go więcej lub mniej w zależności o kwaskowatości jabłek)
- woda

Przygotowanie:
Dla uzyskania jasnego soku jabłka myjemy i pozbawiamy je gniazd na siennych, a potem kroimy drobniej i umieszczamy w sokowniku. Jeżeli chcemy uzyskać ciemniejszy sok - zostawiamy gniazda nasienne. Owoce umieszczamy w odpowiedniej części sokownika (koszyku) i zasypujemy cukrem. Dół sokownika wypełniamy wodą. Powoli gotujemy. Sok ze zbiornika zlewamy przez specjalną rurkę do wyparzonych wcześniej butelek i zamykamy na gorąco lub czekamy aż jego maksymalna ilość zbierze się w zbiorniku, przelewamy do garnka, zagotowujemy i dopiero wtedy rozlewamy do wyparzonych butelek i zamykamy na gorąco. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ale jaka ilość wody???

      Usuń
    2. Wodą wypełnia się dół sokownika maksymalnie, do kreski. Zależy od objętości posiadanego sokownika :)

      Usuń
  2. Prosto, szybko i przyjemnie :) Którą odmianę jabłek najlepiej wybrać? Czy to bez znaczenia? Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez znaczenia, ale im bardziej soczyste, tym lepsze :)

      Usuń
  3. witam, czy jabłka należy obrać?

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź