O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
-
sierpnia(9)
- Krewetki panierowane
- Sok jabłkowy z sokownika
- "Sernik" jogurtowy z wiśniami, agrestem, nektarynk...
- Pstrąg łososiowy pod kołderką z awokado, mozzarell...
- Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi
- Chleb śródziemnomorski
- Paluszki Fatimy
- Stek z rostbefu nacierany kolorowym pieprzem i aro...
- Sernik z letnimi owocami: porzeczkami, jeżynami, m...
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Akcja jabłkowa nieco już przycichła, ale ja dopiero teraz wstawić mogę moje jabłkowe przygody - z powodu awarii kabla do aparatu, a właściwie wejścia w samym aparacie, nie mogłam wcześniej zgrywać zdjęć. Kłopot został jednak zażegnany i mogę wreszcie podzielić się moimi przepisami. Dzisiaj sok jabłkowy z sokownika. W sokowniku robi się soki tak zwane "rozcieńczalne". Idealne do łączenia z wodą, piwem, czy jako syropy do naleśników i lodów.
SOK JABŁKOWY Z SOKOWNIKA
Składniki:
- około 3 kilogramów jabłek (w praktyce tyle, ile pomieści Wasz sokownik)
- 250 gram cukru (możecie dać go więcej lub mniej w zależności o kwaskowatości jabłek)
- woda
Przygotowanie:
Dla uzyskania jasnego soku jabłka myjemy i pozbawiamy je gniazd na siennych, a potem kroimy drobniej i umieszczamy w sokowniku. Jeżeli chcemy uzyskać ciemniejszy sok - zostawiamy gniazda nasienne. Owoce umieszczamy w odpowiedniej części sokownika (koszyku) i zasypujemy cukrem. Dół sokownika wypełniamy wodą. Powoli gotujemy. Sok ze zbiornika zlewamy przez specjalną rurkę do wyparzonych wcześniej butelek i zamykamy na gorąco lub czekamy aż jego maksymalna ilość zbierze się w zbiorniku, przelewamy do garnka, zagotowujemy i dopiero wtedy rozlewamy do wyparzonych butelek i zamykamy na gorąco. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Prosto ale jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle jaka ilość wody???
UsuńWodą wypełnia się dół sokownika maksymalnie, do kreski. Zależy od objętości posiadanego sokownika :)
UsuńProsto, szybko i przyjemnie :) Którą odmianę jabłek najlepiej wybrać? Czy to bez znaczenia? Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBez znaczenia, ale im bardziej soczyste, tym lepsze :)
Usuńwitam, czy jabłka należy obrać?
OdpowiedzUsuńCzy gotuje Pani butelki, słoiki z sokiem ?
OdpowiedzUsuńCzy zdrowszy jest sok z jabłek z pestkami czy bez? Pozdrawiam Eleonora
OdpowiedzUsuńTak
UsuńAle cukier do jabłek? Nie dopiero do soku?
OdpowiedzUsuń