niedziela, 21 września 2014
Jajka po benedyktyńsku to jedna z klasyk śniadaniowych. Pysznych klasyk śniadaniowych, dodajmy. W zasadzie nie jest to danie skomplikowane. Może poza sosem holenderskim, który wymaga nieco uwagi. Warto jednak spróbować ;)

JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU


Składniki do jajek po benedyktyńsku:
- 8 plastrów bekonu
- 4 krążki wycięte z tostów
- 4 jajka
- ocet
- sos holenderski (przepis niżej)

Przygotowanie jajek po benedyktyńsku: 
Tosty grillujemy, bekon podsmażamy. Jajka gotujemy w koszulkach, to jest: do wody dodajemy odrobinę octu, doprowadzamy ją do wrzenia i mieszamy. Wrzucamy jajko w środek "wiru" z możliwie małej wysokości. Gotujemy około 2,5-3 minuty, pilnując, żeby woda nie zaczęła wrzeć. Na toście układamy bekon, na bekonie jajko, całość polewamy sosem holenderskim.

Składniki do sosu holenderskiego:
- 100 gram masła klarowanego
- 4 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny (lub octu)
- 1 łyżkę zimnej wody
- biały pieprz
- sól

Przygotowanie sosu holenderskiego:
Masło rozpuszczamy i pozwalamy mu lekko przestygnąć - musi być ciepłe, ale nie gorące. Żółtka roztrzepujemy z wodą i cytryną (lub octem). Miskę z żółtkami stawiamy na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodna). Ubijamy żółtka na parze. Polecam ubijać je mikserem, nie trzepaczką, bo trochę to potrwa. Ubijamy do białości. Następnie zdejmujemy miskę z garnka, wciąż ubijając. Stopniowo dolewamy klarowane masło, nie przestając ubijać masy. Doprawiamy. Polewamy grzanki z bekonem i jajkami. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

6 komentarzy:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź