poniedziałek, 8 września 2014
Można by uznać, że się powtarza, bowiem na blogu jest już przepis na kruche ciastka z czekoladą, orzechami i rodzynkami, prawda jest jednak taka, że kruche ciastka to nieograniczone wersje i możliwości. Starałam się znaleźć (wynaleźć) przepis, który maksymalnie uprościłby ich przygotowanie i je przyspieszył, a poza tym uczynił jeszcze bardziej kruchymi i może nieco bardziej wilgotnymi (wiem, wiem, zdaje się to sobie przeczyć). Efekty starań poniżej. Jak dla mnie the best of the best. ;)
Idzie jesień (chociaż mega powoli), więc kruche ciastka do herbaty jak znalazł. A kto chce może się też wpisać w trend myślenia o Świętach Bożego Narodzenia kilka miesięcy wcześniej, bo to przecież taka współczesna moda ;)


KRUCHE CIASTKA Z CZEKOLADĄ


Składniki:
- 180 gram masła
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 mililitrów mleka
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- dowolna ilość czekolady (u mnie w sumie tabliczka)

Przygotowanie:
Żółtka lekko ubijamy, łączymy z cukrami i mlekiem. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy rękoma. Mąkę dosypujemy porcjami, nie całą od razu, żeby móc kontrolować zwartość ciasta. Powinno nie lepić się do rąk. Zagniatać powinniśmy szybko, bo kruche ciasto i zawarte w nim masło, nie lubią ciepła ludzkich dłoni. Jeżeli będzie za mało zwarte - dodajemy więcej mąki. Formujemy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10-15 minut. 


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

2 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie :) Wątpię żeby na świecie była jakaś osoba, która nie lubi kruchych ciasteczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pysznie wyglądają :) Na takie ciasteczka zawsze znajdą się chętni :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź