O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
-
września(10)
- Tarta miodowa (z nadzieniem miodowym)
- Sok jabłkowo-śliwkowy z sokownika
- Jajka po benedyktyńsku (+ jak zrobić sos holenders...
- Śledzie w śmietanie
- " Risotto " z kaczką i bobem
- Polędwiczka wieprzowa w cieście czosnkowym z płatk...
- Szybkie kruche ciastka z czekoladą
- Sushi Futomaki z makrelą, surimi i wasabi
- Tradycyjne ogórki małosolne
- Zupa krem z cukinii z kiełkami oraz sosem chilli z...
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
niedziela, 28 września 2014
Zdrowotne właściwości miodu znane są światu nie od dzisiaj. W okresie jesienno-zimowym spożywamy hektolitry herbaty z miodem i cytryną. A może by tak spróbować czegoś nowego? Zaparzyć herbatę, dodać cytryny (lub limonki) i zjeść do tego kawałek miodowej tarty? Pyszności!
Składniki na spód:
- 300 gram mąki (najlepiej krupczatki, ja dałam pełnoziarnistą)
- 200 gram masła
- 100 gram cukru (najlepiej pudru)
- 2 żółtka
Przygotowanie ciasta:
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Dzielimy je na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i również wstawiamy do lodówki - minimum 30 minut.
Składniki na nadzienie:
- 350 gram płynnego miodu
- 125 gram bułki tartej
- 125 gram śmietanki 36%
- 1 cytryna
Przygotowanie nadzienia:
Cytrynę parzymy i ścieramy skórkę z jej połowy. Wyciskamy również 2 łyżki soku. Łączymy wszystkie składniki - miód, bułkę, śmietankę, skórkę i sok. Mieszamy do połączenia. i wylewamy na schłodzone ciasto. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy formę. Odcinamy nadmiar. Z resztek możemy wykonać jakie wzory, ozdoby (u mnie serduszka). Zamiast pokrywać całą tartę z wierzchu ciastem, można także wykonać kratkę lub w ogóle z niego zrezygnować, dając go wcześniej więcej do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut, aż masa się zetnie. Podajemy dopiero, gdy wystygnie. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Miodowo i słodko u Ciebie. Porywam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ta tarta:-)
OdpowiedzUsuńIntrygujące :) Też uwielbiam herbatę z cytryną; z taką tartą to dopiero musi smakować :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie,na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń