sobota, 4 października 2014
Są przepisy i dania, które wydają się mi tak oczywiste, że nie widzę sensu w ich przywoływaniu. Mogłabym zaliczyć do nich klasyczną kolbę kukurydzianą właśnie. Ostatnimi jednak czasy poznałam tak wiele osób, które nigdy w życiu nie jadły przyrządzanej w ten sposób kukurydzy, że uznałam, iż wspomnienie o niej na blogu jest konieczne.
Ugotowana kolba jest słodka i soczysta. Idealnie komponuje się z masłem i odrobiną soli. Kto raz spróbuje, wracać będzie do niej regularnie (w sezonie).

KLASYCZNA KOLBA KUKURYDZIANA


Składniki:
- dowolna ilość kolb kukurydzy
- woda
- sól
- masło

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z solą i wrzucamy do niej obraną z liści kolbę. Gotujemy do chwili, gdy stanie się ciemnozłota, a ziarenka stracą mączysty posmak. Odcedzamy, smarujemy masłem, posypujemy solą i voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

2 komentarze:

  1. kukurydzę soli się po ugotowaniu, inaczej twardnieje. Do wody warto jednak dodać trochę cukru ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wiedzieć :) Chociaż jak nigdy nie doświadczyłam owego twardnienia ;)
      Pozdrawiam! :)

      Usuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź