O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
-
grudnia(13)
- Sałatka z makaronem gryczanym i gotowaną piersią k...
- Pierś kaczki z tymiankiem
- Kompot z jabłek na bogato z cytryną, anyżem, cynam...
- Ciasteczka żurawinowo-migdałowe
- Babka zebra
- Uszka z kapustą i grzybami do barszczu + jak formo...
- Pavlova zimowa z pomarańczami, klementynkami, żura...
- Łosoś na parze z kolendrą
- Placki tortilla
- Idealne najlepsze ciasto na pierogi + jak ozdobić ...
- Smażony ryż curry
- Kurczak a'la KFC
- Bajaderki
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
-
grudnia(13)
- 2013 (104)
piątek, 19 grudnia 2014
W tym roku staram się odnaleźć idealne ciasteczka, które nadadzą się na zastępstwo dla pierniczków, które w moim domu raz, że nie mają fanów, a dwa, na które moja mama jest uczulona (cynamon). Chciałam, żeby oddawały świąteczny nastrój i zimowe słodkości. Oto pierwsza opcja. Żurawina i migdały. Yumy!
CIASTECZKA ŻURAWINOWO-MIGDAŁOWE
Składniki na masę żurawinową:
- 100 gram cukru pudru
- 120 gram masła
- 35 gram mąki ziemniaczanej
- 80 gram mąki krupczatki
- 100 gram mąki pszennej
- 120 gram żurawiny suszonej
Przygotowanie masy żurawinowej:
Żurawinę rozdrabniamy. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy.
Składniki na masę migdałową:
- 100 gram cukru pudru
- 120 gram masła
- 35 gram mąki ziemniaczanej
- 80 gram mąki krupczatki
- 100 gram mąki pszennej
- 100 gram migdałów (płatków lub obranych)
- kilka kropel aromatu migdałowego
Przygotowanie masy migdałowej:
Migdały rozdrabniamy. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy
Przygotowanie ciastek:
Rozwałkowujemy ciasto żurawinowe oraz migdałowe. Jedno nakładamy na drugie i zwijamy w ciasny rulon. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, żeby masa się schłodziła (około 1 godziny). Odwijamy folię. Kroimy na dowolnej grubości plastry i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (trzeba śledzić postępy, bo szybko robią się rumiane) do zezłocenia. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Etykiety:ciasteczka,deser,desery,święta,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Smaczne były...pamiętam.
OdpowiedzUsuńprezentują się świetnie!
OdpowiedzUsuńMmm, pychota :)
OdpowiedzUsuń