O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
-
grudnia(13)
- Sałatka z makaronem gryczanym i gotowaną piersią k...
- Pierś kaczki z tymiankiem
- Kompot z jabłek na bogato z cytryną, anyżem, cynam...
- Ciasteczka żurawinowo-migdałowe
- Babka zebra
- Uszka z kapustą i grzybami do barszczu + jak formo...
- Pavlova zimowa z pomarańczami, klementynkami, żura...
- Łosoś na parze z kolendrą
- Placki tortilla
- Idealne najlepsze ciasto na pierogi + jak ozdobić ...
- Smażony ryż curry
- Kurczak a'la KFC
- Bajaderki
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
-
grudnia(13)
- 2013 (104)
piątek, 5 grudnia 2014
Wigilia i Boże Narodzenie zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi lepienie pierogów. To danie, którego nie może zabraknąć na stole. Ale jak zrobić idealne ciasto? I jak ozdobić brzegi pierogów, aby nie tylko zachęcały zapachem i smakiem, ale również wyglądem? Oto przepis i kilka trików.
Ps. Różnice w kolorze ciasta wynikają z pory dnia i różnic w oświetleniu.
Przepisy na farsz: z kapusty i grzybów, ruski, malinowo-serowy, jabłkowy, mięsny
IDEALNE CIASTO NA PIEROGI + JAK OZDOBIĆ BRZEGI PIEROGÓW
CIASTO IDEALNE
Składniki na ciasto:
- 750 gram mąki
- 2 żółtka
- 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie.
FORMOWANIE PIEROGÓW:
1. KLASYCZNY
Wycinamy szklanką (na przykład) kółko. Nakładamy farsz i składamy ciasto na pół. Brzegi dociskamy palcami.
2. SŁONECZKO
Klasycznie złożonego pieroga chwytamy delikatnie palcami i brzegiem widelca dociskamy w niewielkich odstępach.
3. KRESKI
Klasycznie złożonego pieroga wykańczamy używając ząbków widelca. Dociskamy brzegi odciskając wyraźnie widelec, ale nie rozcinając ciasta.
4. WACHLARZ
Klasycznie złożonego pieroga wykańczamy używając końcówki widelca. Kolejne odciśnięcia powinny nieco na siebie nachodzić. Przykładając końcówkę dociskamy ją lekko i przesuwamy nieco w kierunku istniejącego już wzoru.
5. WARKOCZ/SPIRALKA
Końcówkę klasycznie złożonego pieroga składamy w trójkącik, dociskając do miejsca, w którym zaczyna się farsz. Podobnie postępujemy za każdym razem, aż do obramowania całości pieroga.
Voila!
Nazwy i sposoby, to jedynie moje koncepty. Zapewne można uzyskać podobne wzory inaczej. Zachęcam do próbowania na własną rękę. Znacie inne? Pochwalcie się w komentarzu, zamieśćcie zdjęcie na fanpage'u bloga lub wyślijcie e-maila :)
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Etykiety:porady,szybko,święta,tanio,tradycyjne
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych :) Zbieramy wszystkie ciekawe świąteczne przepisy :)
OdpowiedzUsuńGenialny poradnik! Teraz mogę pierogi robić i nic mnie nie zaskoczy :)
OdpowiedzUsuńSuper spis sposobów lepienia pierogów. Proszę o dodanie banerka akcji "pierogi wigilijne" we wpisie, a wtedy zostanie zaakceptowany dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakie śliczne pierożki:)
OdpowiedzUsuń