O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
-
grudnia(13)
- Sałatka z makaronem gryczanym i gotowaną piersią k...
- Pierś kaczki z tymiankiem
- Kompot z jabłek na bogato z cytryną, anyżem, cynam...
- Ciasteczka żurawinowo-migdałowe
- Babka zebra
- Uszka z kapustą i grzybami do barszczu + jak formo...
- Pavlova zimowa z pomarańczami, klementynkami, żura...
- Łosoś na parze z kolendrą
- Placki tortilla
- Idealne najlepsze ciasto na pierogi + jak ozdobić ...
- Smażony ryż curry
- Kurczak a'la KFC
- Bajaderki
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
-
grudnia(13)
- 2013 (104)
środa, 10 grudnia 2014
W niedzielę zrobiłyśmy z moją drogą E. oraz naszymi mężczyznami wspólną Wigilię. Była minichoinka, prezenty i, oczywiście, jedzenie. Jako deserową atrakcję wieczoru przygotowałam Pavlovą, do której E. starannie obierała cząstki klementynek. Nie wiem, czy jakiś deser jest w stanie zająć miejsce bezowo-owocowej królowej ;)
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 300 gram drobnego cukru
- 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie bezy:
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ich ubijania zaczynamy dodawać cukier. Cukier dodajemy partiami, najlepiej po łyżce. Jest to zalecenie konieczne! Jeżeli nie będziemy go przestrzegać Pavlova nie ma prawa się udać. Na samym końcu dodajemy mączkę oraz sok z cytryny.
Masę wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Najlepiej narysować sobie na nim wcześniej okrąg, żeby Pavlova była możliwie foremna (średnica około 20 centymetrów). Wstawiamy do piekarniku rozgrzanego do 180 stopni na 5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy dalej przez około 1 godzinę i 30 minut. Studzimy powoli, w uchylonym tylko piekarniku.
Składniki na masę kremową:
- 500 mililitrów śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- opcjonalnie: żelatyna lub śmietan-fix
Przygotowanie masy kremowej:
Śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Przy wyborze śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Masę wykładamy na całkowicie wystudzoną bezę.
Składniki na masę owocową:
- 2 pomarańcze
- 5-6 klementynek
- garść świeżej mięty
- 3-4 łyżki konfitury z żurawiny
Przygotowanie masy owocowej:
Pomarańcze obieramy nożem, pozbawiając jej obu warstw skóry - pomarańczowej, oraz białej błony. Wycinamy cząstki i układamy wokół. Podobnie postępujemy z klementynkami, z tym, że je rozrywamy na drobne fragmenty i wykładamy na środek. Całość dekorujemy żurawiną i miętą. Voila!
PAVLOVA ZIMOWA Z POMARAŃCZAMI, KLEMENTYNKAMI, ŻURAWINĄ I MIĘTĄ
- 6 białek
- 300 gram drobnego cukru
- 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie bezy:
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ich ubijania zaczynamy dodawać cukier. Cukier dodajemy partiami, najlepiej po łyżce. Jest to zalecenie konieczne! Jeżeli nie będziemy go przestrzegać Pavlova nie ma prawa się udać. Na samym końcu dodajemy mączkę oraz sok z cytryny.
Masę wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Najlepiej narysować sobie na nim wcześniej okrąg, żeby Pavlova była możliwie foremna (średnica około 20 centymetrów). Wstawiamy do piekarniku rozgrzanego do 180 stopni na 5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy dalej przez około 1 godzinę i 30 minut. Studzimy powoli, w uchylonym tylko piekarniku.
Składniki na masę kremową:
- 500 mililitrów śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- opcjonalnie: żelatyna lub śmietan-fix
Przygotowanie masy kremowej:
Śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Przy wyborze śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Masę wykładamy na całkowicie wystudzoną bezę.
Składniki na masę owocową:
- 2 pomarańcze
- 5-6 klementynek
- garść świeżej mięty
- 3-4 łyżki konfitury z żurawiny
Przygotowanie masy owocowej:
Pomarańcze obieramy nożem, pozbawiając jej obu warstw skóry - pomarańczowej, oraz białej błony. Wycinamy cząstki i układamy wokół. Podobnie postępujemy z klementynkami, z tym, że je rozrywamy na drobne fragmenty i wykładamy na środek. Całość dekorujemy żurawiną i miętą. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Fantastyczna ta Pavlova :)
OdpowiedzUsuń