piątek, 13 marca 2015
To jedno z dań ratujących życie. Tak zwane danie przedwypłatowe. Szybkie, tanie, smaczne, sycące. Wszystko, czego może oczekiwać wygłodniały student bez zapasu gotówki.

PĘCZAK Z WARZYWAMI I KISZONĄ KAPUSTĄ


Składniki:
- 600 mililitrów wody
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 - 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por
- 150 gram kapusty kiszonej
- 1-2 łyżki masła
- 2-3 liście laurowej
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz
- sól

Przygotowanie:
Wodę solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa obieramy, myjemy i dowolnie kroimy, podsmażamy na maśle, a następnie wrzucamy do przyprawionej, wrzącej wody. Gotujemy aż nieco zmiękną. Dodajemy wtedy wypłukaną kaszę pęczak i kapustę kiszoną. Raz jeszcze gotujemy do miękkości, tym razem kaszy i kapusty. Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą. Gdyby zaszła taka potrzeba, dodajemy wrzącej wody (w przypadku zbyt dużej gęstości). Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź