Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

poniedziałek, 23 marca 2015
Dosłownie czekoladowy zawrót głowy! W dodatku delikatny, aksamitny, wprost rozpływa się w ustach. Szkoda, że już zginął w żołądkach znajomych :) (i moim, rzecz jasna :D)

SERNIK CZEKOLADOWY Z MASCARPONE NA KRUCHYM CIEŚCIE CZEKOLADOWYM


Składniki na kruchy spód:
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki kakao
- 150 gram mąki krupczatki
- 100 gram masła
- 50 gram cukru muscovado

Przygotowanie spodu:
Żółtko roztrzepujemy, dodajemy wody. Masło ucieramy z cukrem i kakao. Dodajemy do nich żółtko z wodą i mąkę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy. Wyklejamy formę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Podpiekamy przez 10-15 minut.

Składniki na masę serową:
- 250 gram mascarpone
- 100 mililitrów kwaśne śmietany 18%
- 2-3 jajka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka czekoladowy gorzkiej

Przygotowanie masy serowej:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przestudzamy. Wszystkie składniki łączymy. Wylewamy masę na podpieczony spód. Pieczemy w kąpieli wodnej, w temperaturze około 160-170 stopni przez 1 godzinę. Sernik przed podaniem musi zupełnie wystygnąć i, najlepiej, zostać schłodzony w lodówce. Voila!

Ps. Nie próbujcie się zabierać do niego wcześniej, po podobnie do mnie, zmasakrujecie mu wierzch :)


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

1 komentarz:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź