Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

wtorek, 3 marca 2015
Ostatnio mam dużo pracy. Bardzo mało gotuję, co odbija się na ilości notek. Chcecie, żebym zrzuciła na kogoś winę? Niech więc będzie Umberto Eco, Jego honoris causa i fakt, że napisał tak dużo o tak wielu rzeczach, a to niczego nie ułatwia.
Zapracowanie zrekompensowałam sobie ostatnio pyszną tortillą. Pamiętacie jeszcze, jak podawałam przepis na pełnoziarniste placki tortilla?
Przepraszam Was bardzo - dajecie mi odczuć obrazę spadkiem wyświetlalności. Mam nadzieję, że kiedyś wszystko wróci do normy :)

TORTILLA Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SOSEM MAJONEZOWO-MUSZTARDOWYM


Składniki na farsz mięsny:
- 500 gram mięsa z kurczaka (u mnie wyluzowane i pozbawione skóry udka)
- przyprawy: sól, pieprz czarny, kolendra mielona, papryka słodka, chili, rozmaryn, tymianek, oregano, majeranek, kmin rzymski (odrobinę)
- olej

Przygotowanie farszu mięsnego:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy. Zasypujemy przyprawami i marynujemy przynajmniej przez godzinę. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.

Składniki na farsz warzywny:
- 1/2 sałaty lodowej
- kukurydza z puszki (opcjonalnie)
- pomidor
- cebula

Przygotowanie farszu warzywnego:
Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i kroimy. Sałatę kroimy na kawałki mniejsze, niż kciuk. Pomidory w plasterki lub półplasterki. Cebulę w piórka.

Składniki na sos majonezowo-musztardowy:
- 4-5 łyżek majonezu
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej lub dijon
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pieprz
- sól

Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki łączymy. Ilością musztardy możemy operować według własnego upodobania.

Przygotowanie tortilli:
Na środku zwilżonego i podgrzanego bez tłuszczu na patelni placka wykładamy sos - smarujemy cienką warstwą. Następnie umieszczamy sałatę i resztą warzyw, a dopiero potem mięso, które znowu polewamy sosem. Składamy jak na obrazku niżej (zapomniałam zrobić zdjęcia, więc pobawiłam się paintem):

Jeden kawałek placka przeciągamy do środka. W podobny sposób postępujemy z dwoma prostopadłymi. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

1 komentarz:

  1. Mniam! Zdecydowanie zagości na moim stole w najbliższych dniach :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź