Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

poniedziałek, 30 marca 2015
Wyjątkowo nie posiadam zdjęć z etapu produkcji. Szczerze? Pojęcia nie mam, dlaczego. Najpewniej zbyt wiele rzeczy robiłam jednocześnie i fotografowanie wyleciało mi z głowy.
Sam sernik jest superdelikatny. Warstwa lejącego się karmelowego syropu sprawia, że to grzeszna uczta. Ale doprawdy warta mąk piekielnych.
Sernik jest gładki w smaku i fakturze. Nie pęka. 

SERNIK Z KARMELOWYM SYROPEM


Składniki na ciasto:
- 300 gram mąki krupczatki
- 200 gram masła
- 100 gram cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy. Wyklejamy okrągłą formę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Podpiekamy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni.

Składniki na masę serową:
- 700 gram twarogu zmielonego, najlepiej samodzielnie
- 300 gram mascarpone
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie masy serowej:
Wszystkie składniki łączymy. Nie miksujemy ich zbyt długo, żeby nazbyt nie napowietrzyć masy. W innym wypadku sernik urośnie, a potem opadnie (u mnie to właśnie się stało). 
Masę wylewamy na podpieczony wcześniej kruchy spód. Pieczemy całość w temperaturze 150 stopni przez około 2 godziny. Przez połowę czasu z parą wodną. Studzimy w uchylonym piekarniku. 

Składniki na syrop karmelowy:
- 150 gram brązowego cukru
- 50 gram masła
- 150 mililitrów śmietanki kremówki 36%

Przygotowanie syropu karmelowego:
Cukier, masło oraz śmietankę podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszając. Gotujemy przez około dwie - trzy minuty i odstawiamy do przestygnięcia. Wylewamy syrop na przestudzony sernik. Całość warto posypać kolorowym drobinkami, które oddadzą nieco koloru syropowi. Ten będzie spływał po sernikowych brzegach w różnych barwach. 
Najlepiej smakuje schłodzony. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź