Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

poniedziałek, 13 kwietnia 2015
Myślę, że smakoszem sufletów trzeba się urodzić. Poza tym - chociaż to już chyba nieco przekorne i buńczuczne - czasami zastanawiam się nad źródłem prawdy, że suflety są najsmaczniejsze na świecie. Owszem, jest w nich coś niezwykłego. Lekkość, nieprzesadzona słodycz (w tych deserowych) i nienachalny smak, który sprawia przyjemność delikatnością, ale nie smuci mdłością. Coś wyważone i idealnego... technicznie.
Ale czy chciałabym jeść coś takiego codziennie?
A niech mnie! Jasne! :)

SUFLET BANANOWY


Składniki:
- 4 banany
- 100 mililitrów mleka
- 3 jajka (2 jajka + 1 białko)
- 30 gram masła
- 60 gram cukru
- 1 łyżka mąki
- 1/2 laski wanilii
- 25 mililitrów rumu
- szczypta soli

Przygotowanie:
Banany obieramy i przecieramy lub dokładnie blendujemy. Mąkę mieszamy z 3 łyżkami zimnego mleka. W garnku gotujemy pozostałe mleko z połową cukru, solą i wanilią. Gdy się zagotuje, wyciągamy wanilię i dodajemy rozmieszaną mąkę. Teraz gotujemy na małym ogniu przez jakieś 2-3 minuty. Dokładamy banany, mieszamy, zdejmujemy z ognia i dolewamy rumu.
Formę do sufletu smarujemy masłem i wysypujemy cukrem lub mąką (pierwsze dodatkowo dosłodzi całość). Należy pamiętać, żeby podczas smarowania kokili wykonywać ruchy od dołu do góry i by nie wysmarować szczytowych brzegów. Masło to tor dla wyrastania sufletu. Gdy będzie zbyt wysoko rozejdzie się na boki, a gdy nie będzie "toru" suflet może się zatrzymać.
Piekarnik rozgrzewamy do 190-200 stopni.
W misce ucieramy żółtka z resztą masła i dodajemy do masy bananowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając resztę cukru. Łączymy białkową pianę z resztą masy (nigdy odwrotnie) i delikatnie mieszamy łyżką w jednym kierunku. Przelewamy do form.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od posiadanego piekarnika. Najlepsza jest tutaj obserwacja wypieku.
Jemy na ciepło. Voila! :)


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź