czwartek, 2 kwietnia 2015
Mam taką tradycję, że każdego roku robię inną wersję mazurka. Były mazurki na waflu i na spodzie kruchym i na półkruchym i pełne bakalii... i - naprawdę sporo. Ten jednak mazurek jest moim zdecydowanie ulubionym. I gdyby nie tradycja zmienności, robiłabym go każdego roku.

MAZUREK ŚLIWKOWY Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY


Składniki na ciasto:
- 150 gram mąki krupczatki
- 150 gram mąki pszennej
- 200 gram masła
- 100 gram cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie dzielimy je na dwie części. Mniejszą, jakąś 1/3 odkładamy, a większą wyklejamy formę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy niewysoki brzeg, nakłuwamy ciasto i pieczemy - w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
Odłożone ciasto wałujemy i kroimy w paski.

Składniki na masę śliwkową:
- 150 gram wilgotnych suszonych śliwek
- 150 mililitrów Amaretto
- 1 laska wanilii
- 300 gram powideł śliwkowych

Przygotowanie masy śliwkowej:
Suszone śliwki kroimy, zalewamy likierem i odstawiamy na 1 godzinę do zmięknięcia. Następnie mieszamy powidła i osączone śliwki. Wykładamy mieszankę na upieczone ciasto. Na wierzchu układamy paski surowego ciasta, tworząc okienka. Można posmarować je jajkiem, ale nie trzeba. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do zarumienienia (10-15 minut).

Składniki na krem:
- 300 gram białej czekolady
- opakowanie mascarpone

Przygotowanie kremu:
Roztapiamy czekoladę i lekko ją studzimy. Potem mieszamy za pomocą miksera z mascarpone. 
Wypełniamy kremem okienka lekko przestudzonego ciasta. Zdobimy przed zupełnym ostygnięciem, aby dekoracja miała szansę przykleić się do wypieku. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie, ale mazurków nie lubię. :) W święta u mnie się nie pojawiają. ;)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź