O mnie

- Alicja Górska
- Założyłam tego bloga z powodu miłości.Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach.Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com

Życie pozakuchenne

Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
-
2015
(87)
- grudnia(4)
- listopada(3)
- października(4)
- września(7)
- sierpnia(4)
- lipca(7)
-
czerwca(12)
- Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą
- "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych sma...
- Florida drink
- Croquembouche z profiteroli z kremem budyniowym
- Kotlety mielone z łososia
- Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
- Zupa cytrynowa z kurczakiem
- Domowe frytki
- Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady
- Szybkie spaghetti
- Tarteletki z kremem budyniowym i owocami
- Zapiekanka makaronowa z porem, selerem naciowym i ...
- maja(6)
- kwietnia(8)
- marca(11)
- lutego(11)
- stycznia(10)
- 2014 (169)
- 2013 (104)
niedziela, 14 czerwca 2015
Czasami, kiedy cena łososia jest wyjątkowo okazyjna, kupuję go nieco więcej, niż potrzebuję i zamrażam. Niestety łososiowi po rozmrożeniu brakuje już tego czegoś w smaku, niezależnie od sposobu podania - smażenia czy gotowania na parze. Najgorzej, gdy łosoś w zamrażarce zostaje zapomniany i odnajduje się na styku terminu przydatności do spożycia (3-4 miesiące to zalecana długość przechowywania ryb w zamrażarce). I co wtedy? Wyrzucić z bólem serca? A może zamiast wyrzucać, połasicie się na rybne kotlety mielone? :)
KOTLETY MIELONE Z ŁOSOSIA
Składniki:
- około 800 gramów łososia
- 1 sucha bułka
- 200 mililitrów mleka
- 3-4 łyżki oliwy
- bułka tarta
- pieprz ziołowy
- pieprz cytrynowy
- sól
Przygotowanie:
Bułkę zalewamy lekko podgrzanym mlekiem i pozwalamy jej nasiąknąć. Łososia parzymy (oblewamy gorącą wodą) i ściągamy z niego skórkę. Mielimy go maszynką, wykorzystując średnie oczka. Do zmielonej ryby dodajemy odciśniętą nieco bułkę, jajka, oliwę, pieprze i sól. Dobrze mieszamy, aż konsystencja ryby nieco się zmieni, stanie się gładka. W razie potrzeby podsypujemy nieco tartą bułką. Masa będzie dość luźna. Delikatnie formujemy z niej kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie lub - lepiej - oliwie z odrobiną oleju (podnosi temperaturę spalania się tłuszczu, mniejsze ryzyko na przypalenie posiłku). Podajemy z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Reakcje: |
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Lookam
-
Jabłecznik bez tłuszczu - *Weekend trwa. Może coś upiec? Polecam jabłecznik bez tłuszczu. Robi się go ekspresowo a i przyjemnie smakuje. Koniecznie wypróbujcie.* Składniki: - 7...
-
Recenzja książki „Pół króla”, I. tomu serii „Morze Drzazg” (autor: Joe Abercrombie) - GDY CI MARTINA ZABRAKNIE „Pół króla” Joe Abercrombiego nie jest tekstem przepełnionym magią i niezwykłymi stworzeniami. To przedstawiciel fantasy umieraj...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Zdrowy koktajl ogórkowo-bazyliowy super nawadniający - Lato to czas kiedy należy się dobrze nawadniać. Dzisiejszy koktajl, to kolejny wymyślony "na biegu", ze składników które miałam w lodówce:) Składniki...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-

Fajny przepis, ale nie taguj takich dań jako wegetariańskie. Wegetarianie nie jedzą żadnego mięsa - w tym ryb.
OdpowiedzUsuń