Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

czwartek, 25 czerwca 2015
To ciasto będzie idealnym kompromisem dla klasycznego tortu w czasie lata. Jest dużo od niego duże lżejsze, a wciąż prezentuje się bardzo "tortowo". 

CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MIĘTĄ


Składniki na ciasto:
- 500 gramów szpinaku rozdrobnionego (około, 450 albo 400 też będzie ok)
- 250 gramów cukru
- 3 jajka
- 150 gramów mąki pszennej
- 200 gramów mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rozpuszczonego masła
- skórka otarta z 1/2 cytryny

Przygotowanie ciasta:
Rozdrobniony i rozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką, a na sam koniec mąkę. Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia lub wysmarowanym tłuszczem i wysypanym mąką, bułką tartą lub kaszą manną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut do 1 godziny (do suchego patyczka). Studzimy i rozcinamy na dwa krążki. 

Składniki na krem cytrynowy:
- 1 i 1/3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- skórka otarta z 2 cytryn i sok z 1
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie kremu:
Szklankę wody zagotowujemy z cukrem, skórką z 2 cytryn, sokiem z 1 i 2 jajkami. Cały czas mieszamy aż do zagotowania. Po zagotowaniu dodajemy 1/3 szklanki wody zmieszaną z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszamy do zgęstnienia. Wylewamy krem na ciasto i zostawiamy do ostudzenia.

Składniki do warstwy śmietanowej:
- 750 mililitrów śmietanki kremówki
- 2-3 śmietan-fixy lub zamiennie żelatyna
- 3-4 łyżki cukru pudru
- listki świeżej mięty
- syrop cukrowy

Przygotowanie warstwy śmietanowej:
Śmietankę ubijamy i słodzimy pod koniec ubijania. Przy użyciu śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Połowę śmietany wykładamy na ostudzony krem cytrynowy. Na tym układamy drugi krążek ciasta. Całość pokrywamy śmietaną i umytymi oraz osuszonymi listkami mięty. Dodatkowo pokrywamy listki cienką warstwą syropu cukrowego przy pomocy pędzelka. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

3 komentarze:

  1. ciasto wyszło Ci z zakalcem... tak wygląda :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W środku jest po prostu jaśniejsze, najwyraźniej niezbyt dokładnie rozmieszane :) Ale śmiało, jestem pewna, że jak zrobisz poprawisz ten błąd ;)

      Usuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź