wtorek, 2 czerwca 2015
Przestaję przepraszać za zaniedbywanie bloga, bo jak sądzę to już się nie zmieni. Przechodzę w tryb publikacji przepisów "od czasu do czasu". Gdy gotuję, notuję wszystko skrzętnie i fotografuję, mając nadzieję, że znajdę chwilę czasu, by wrzucić to do sieci.
Nie chciałabym rozstać się z tym blogiem. Rozważałam to i wiem, że nie jestem gotowa.

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z POREM, SELEREM NACIOWYM I UDKAMI KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM


Składniki:
- 500 gramów udek z kurczaka bez kości
- 4-5 porów
- kilka łodyg selera naciowego
- 250 gramów makaronu (u mnie penne, ale to nie obowiązek)
- 200 mililitrów śmietany 36%
- 2 żółtka
- 200 gramów sera żółtego
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- kolendra mielona
- sól
- masło

Przygotowanie:
Udka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Doprawiamy kolendrą, pieprzem i solą. Marynujemy przynajmniej przez godzinę. Potem podsmażamy na rumiany kolor. Por myjemy i siekamy w półplasterki (białe części), podobnie robimy z selerem naciowym. Dusimy to na niewielkiej ilości masła. Gotujemy makaron i wykładamy go do naczynia żaroodpornego. Na nim układamy mięso i uduszone warzywa. Żółtka mieszamy w misce i dodajemy do nich śmietanę. Doprawiamy gałką, kolendrą, pieprzem i solą. Zalewamy tym ułożone w brytfance składniki. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

1 komentarz:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź