Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

piątek, 6 września 2013
Przepraszam Was bardzo, że ostatnio przepisy nie pojawiają się codziennie. Wszystko przez remont. Trochę to potrwa, ale postaram się prezentować Wam kolejne przepisy w miarę możliwości czasowych :)
To przepis mojej mamy i po prostu go uwielbiam. Karkówka rozpływa się w ustach, jest słodka i krucha - pycha!

KARKÓWKA POMIDOROWA


Składniki:
- 1,5 kilograma karkówki
- 500 gram pieczarek (opcjonalnie)
- 3 duże cebule
- 100-150 mililitrów wody
- 150 gram koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz
- sól

Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w plastry (nie rozbijamy), posypujemy wymieszanymi przyprawami podanymi w liście składników i umieszczamy w lodówce na 3 godziny. Po tym czasie obtaczamy mięso w mące. Podpiekamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki w plasterkach podduszamy na tłuszczu po mięsie. Wykładamy na mięso. Zalewamy sosem przygotowanym z wody, sosu sojowego, cukru i koncentratu pomidorowego. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

7 komentarzy:

  1. Przepis przyciągnął mnie, bo ostatnio próbowałam czegoś zrobionego chyba własnie w ten sposób. Bardzo bym chciała osiągnąć tamten smak :) Tylko brak jednego szczegółu - w jakiej temperaturze piec?
    Ponadto - w marynacie na Twoim zdjęciu widzę cebulę - w przepisie wkracza ona dopiero na patelnię :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Temperatura 170-180 stopni.
      Można zrobić na dwa sposoby - smażąc cebulę później albo razem z mięsem - zdecydowanie bardziej poprawnym, sensowniejszym i bardziej estetycznym sposobem jest smażenie jej oddzielnie później, stąd różnica w zdjęciu :)

      Usuń
  2. witam jak zapomniałam obsmażyć karkówki a zalałam już ją sosem to ile czasu ma się piec bez pieczenia w piekarniku żeby ją uratować ? :o

    OdpowiedzUsuń
  3. ile czasu ma się piec? bez smażenia* piokąc w piekarniku żeby ją uratować :o ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że brak obsmażenia jej nie zabił :) Wystarczy doliczyć nieco więcej czasu i sprawdzać, czy już jest gotowa :)

      Usuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź