Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

niedziela, 4 maja 2014
Ten przepis pojawia się na blogu na specjalne zamówienie E. Mam nadzieję, że go wykorzystasz ;)
Dodam, że krokiety niezwykle ucieszyły kochanego M., który nie pozwolił części zamrozić, a wszamał wszystkie, spożywając je na każdy posiłek dnia ^^
Jak upływa/upłynęła Wam majówka? Jedliście coś pysznego, a może coś pysznego gotowaliście?

KROKIETY Z MIĘSEM


Składniki na naleśniki:
- 3 jajka
- 200 mililitrów śmietanki 18%
- 150 mililitrów mleka
- 250 mililitrów wody gazowanej
- 350 gram mąki
- masło klarowane

Przygotowanie naleśników:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smażymy możliwie cienkie placki na minimalnej ilości masła klarowanego (dla smaku).

Składniki na farsz:
- 400 gram policzków wołowych (albo innej części wołowiny)
- 600 gram szynki wieprzowej (albo innej części wieprzowiny)
- pół pora
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 cebule
- pęczek szczypiorku
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- majeranek
- masło
- sól
- pieprz

Przygotowanie farszu:
Warzywa obieramy. Wołowinę, wieprzowinę, pora, pietruszkę, 1 cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz umieszczamy w garnku i zalewamy taką ilością wody, by przykryła składniki. Gotujemy do miękkości, zlewamy wodę i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałą cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Mięso i gotowane warzywa mielimy razem z podsmażoną cebulą dwa razy. Dodajemy do farszu posiekany drobno szczypiorek i doprawiamy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Farsz musi być nieco przeprawiony, bowiem złagodnieje po zawinięciu w naleśniki.

Składniki na krokiety:
- naleśniki
- farsz mięsny
- jajka
- bułka tarta
- olej bądź masło klarowane

Przygotowanie krokietów:
W naleśniki zawijamy farsz mięsny. Moczymy całość w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

  1. Na pewno lada moment zostanie wykorzystany!
    DZIĘKUJĘ! <3
    E.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź