O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
-
maja(18)
- Cordon bleu
- Waniliowa panna cotta
- " Risotto " z królikiem
- Smażone krewetki
- Placki ziemniaczane rosti/roesti
- Crème brulée
- Imprezowe koreczki z pomidorkami koktajlowymi, baz...
- Samosa
- Moules Marinieres/Mule w białym winie
- Suflet czekoladowy
- Tatar wołowy z anchovies i kaparami
- Homar w maśle
- Puree z pieczonego selera
- Francuska zupa cebulowa
- Halibut tymiankowy
- Ciasto kakaowe z budyniowym kremem rumowym i bananami
- Krokiety z mięsem
- Muffiny owsiane z nadzieniem truskawkowym
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
niedziela, 11 maja 2014
Dopadła mnie choroba. Tak nagle i niespodziewanie. Jeszcze wczoraj byłam zdrowa, krzątałam się radośnie po kuchni (dobra, coś mnie drapało w gardle, ale nie było to jakieś zwiastujące drapanie), a dzisiaj wszystko mnie boli - nawet przełykanie śliny. Dobrze, że zostało mi trochę zupy cebulowej.
FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA
Składniki na bulion:
- 400 gram kości (u mnie szyja indycza)
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 mała pietruszka
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1/4 pęczka natki selera
- 1 cebula
- 10 gram soli
Przygotowanie bulionu:
Kości płuczemy, zalewamy zimną wodą i podgotowujemy. Wkładamy warzywa, całość solimy i gotujemy do miękkości. Gdy mięso przy kościach się ugotuje, zlewamy wywar i przyrządzamy na nim zupę.
Składniki do grzanek:
- 2 razowe bułki
Przygotowanie grzanek:
Bułkę przecinamy wzdłuż na pół, a potem w kostkę. Wrzucamy całość na blachę i do rozgrzanego piekarnika, żeby podsuszyć pokrojone pieczywo. Wyciągamy, gdy grzanki są chrupkie i odrobinkę tylko przyrumienione.
Składniki do zupy:
- około 1,5 litra wywaru z kości (można oczywiście zrobić wersję wegetariańską na bulionie warzywnym)
- 4 białe cebule
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki mąki
- ser (najlepiej comte, ale jeżeli użyjecie np. goudy też będzie smacznie)
- grzanki
- masło
- pieprz
- sól
Przygotowanie zupy:
Cebule obieramy i kroimy w krążki, niezbyt grube. Podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę - całość musi się przyrumienić. Zalewamy cebulę zimnym wywarem, doprawiamy i gotujemy 25 minut (niekoniecznie w tej kolejności, doprawić można, gdy płyn się już nieco rozgrzeje). Do żaroodpornych miseczek wsypujemy nieco grzanek. Grzanki zalewamy zupą. Całość posypujemy stosunkowo grubą warstwą sera i wkładamy do piekarnika na 15 minut (temperatura 180 stopni). Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:cebula,kolacja,kuchnia francuska,mięso,obiad,ser,tradycyjne,warzywa,zupa,zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Dzisiaj była ogórkowa, to jutro cebulowa! <3
OdpowiedzUsuńE.
Ojjjj jadłabym :) !
OdpowiedzUsuńJak za zupami nie przepadam to cebulową uwielbiam!Pyszności
OdpowiedzUsuń