O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
-
lipca(17)
- Konfitura z czerwonej porzeczki
- Kiełbasa nadziewana na makaron w sosie pomidorowym
- Ciasto z musem z soku owocowego i śmietankową pian...
- Konfitura brzoskwiniowa z wanilią
- Stir fry z halibutem
- Stek z polędwicy wołowej (test dłoni i mity)
- Sałatka z makrelą (z grilla/wędzoną)
- Tarta z malinami i czerwonymi porzeczkami
- Nuggetsy w panierce kukurydzianej
- Szybki biszkopt z pianką truskawkową i owocami
- Przeciwcholestrolowy miks warzywny z ziołami dalma...
- Polędwiczka wieprzowa grillowana w marynacie z cza...
- Szybkie ciasto z jagodami i kruszonką
- Amerykanki
- Chłodnik ogórkowy z suszonymi pomidorami i migdałami
- Ziemniaki w mundurkach w sosie majonezowo-jogurtow...
- Drożdżowe pełnoziarniste ślimaczki z jagodami i pr...
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
środa, 30 lipca 2014
Sezon porzeczkowy chyli się ku końcowi. Owoce są teraz najsłodsze, największe i najbardziej soczyste. Chociaż w wielu miejscach jest już pewnie po zbiorach. Niemniej z racji tegorocznego urodzaju udało się zrobić kilka słoiczków pysznej porzeczkowej konfitury :)
KONFITURA Z CZERWONEJ PORZECZKI
Składniki:
- 1 kilogram czerwonej porzeczki (bez szypułek)
- cukier (w ilości zależnej od upodobań)
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy słoiki i zakrętki, które myjemy i wyparzamy dowolną metodą (w piekarniku, garnku lub w mikrofali; przy tym ostatnim oddzielnie szkło i metal, który nie nadaje się do mikrofalówki).
Porzeczki zasypujemy dowolną ilością cukru. Właśnie to jest najlepszą rzeczą w tradycyjnym robieniu konfitur, bez cukru żelującego - sami decydujemy o słodkości naszych przetworów. Gdy porzeczki puszczą sok, stawiamy garnek na kuchence. Gotujemy tak długo aż masa przybierze odpowiednią konsystencję. Należy pamiętać, że chłodna masa będzie gęstsza, można to sprawdzać przez umieszczanie jej kropli na talerzyku - gdy ostygnie, jej konsystencja będzie obrazować konsystencję całej konfitury.
Porzeczki zasypujemy dowolną ilością cukru. Właśnie to jest najlepszą rzeczą w tradycyjnym robieniu konfitur, bez cukru żelującego - sami decydujemy o słodkości naszych przetworów. Gdy porzeczki puszczą sok, stawiamy garnek na kuchence. Gotujemy tak długo aż masa przybierze odpowiednią konsystencję. Należy pamiętać, że chłodna masa będzie gęstsza, można to sprawdzać przez umieszczanie jej kropli na talerzyku - gdy ostygnie, jej konsystencja będzie obrazować konsystencję całej konfitury.
Gdy masa osiągnie odpowiednią gęstość, przelewamy ją do słoików i natychmiast je zakręcamy. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Etykiety:owoce,przetwory,sezonowe,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Domowe przetwory to najlepszy sposób na zatrzymanie lata :)
OdpowiedzUsuń