niedziela, 28 września 2014
Zdrowotne właściwości miodu znane są światu nie od dzisiaj. W okresie jesienno-zimowym spożywamy hektolitry herbaty z miodem i cytryną. A może by tak spróbować czegoś nowego? Zaparzyć herbatę, dodać cytryny (lub limonki) i zjeść do tego kawałek miodowej tarty? Pyszności!
TARTA MIODOWA


Składniki na spód:
- 300 gram mąki (najlepiej krupczatki, ja dałam pełnoziarnistą)
- 200 gram masła
- 100 gram cukru (najlepiej pudru)
- 2 żółtka

Przygotowanie ciasta:
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Dzielimy je na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i również wstawiamy do lodówki - minimum 30 minut.

Składniki na nadzienie:
- 350 gram płynnego miodu
- 125 gram bułki tartej
- 125 gram śmietanki 36%
- 1 cytryna

Przygotowanie nadzienia:
Cytrynę parzymy i ścieramy skórkę z jej połowy. Wyciskamy również 2 łyżki soku. Łączymy wszystkie składniki - miód, bułkę, śmietankę, skórkę i sok. Mieszamy do połączenia. i wylewamy na schłodzone ciasto. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy formę. Odcinamy nadmiar. Z resztek możemy wykonać jakie wzory, ozdoby (u mnie serduszka). Zamiast pokrywać całą tartę z wierzchu ciastem, można także wykonać kratkę lub w ogóle z niego zrezygnować, dając go wcześniej więcej do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut, aż masa się zetnie. Podajemy dopiero, gdy wystygnie. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

4 komentarze:

  1. Miodowo i słodko u Ciebie. Porywam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące :) Też uwielbiam herbatę z cytryną; z taką tartą to dopiero musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie,na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź