sobota, 6 grudnia 2014
Placki do tortilli kosztują w sklepach niekiedy naprawdę niemało. Okazało się, że można zrobić je w domu przy niewielkim nakładzie pracy (to raz), finansów (to dwa) oraz ze świadomością, co się w nich znajduje (to trzy). Ja postawiłam na mąkę pełnoziarnistą, co "uzdrowiło" je bonusowo.

PLACKI TORTILLA


Składniki:
- 1 szklanka mąki z pełnego przemiału pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej 450
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, po czym łączymy je razem. Zagniatamy ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. Dzielimy je na 12-13 części i formujemy kulki. Każdą kulkę wałkujemy na placek wielkości posiadane patelni. Smażymy bez tłuszczu na suchej patelni do zarumienienia z obu stron. 
Tortille można przechowywać w szczelnym i suchym opakowaniu. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

1 komentarz:

  1. Nie robiłam jeszcze domowych placków. Zawsze kupuję - chyba z lenistwa i braku sprawdzonego przepisu :) Wypróbuję Twój, możesz to będzie ten idealny przepis :) !

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź