Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

piątek, 13 czerwca 2014
Pewnie nieraz wielu z Was zastanawiało się, jak przygotować w domu chipsy tak, by nie były miękkimi, usmażonymi ziemniakami, a chrupiącymi płatkami tego warzywa. Wreszcie odkryłam tajemnicę chipsów i już wiem jak zamiast rozpadających się plastrów kartofla, uzyskać kruchą przekąskę.

DOMOWE CHIPSY


Składniki:
- ziemniaki
- tłuszcz do smażenia
- dowolne przyprawy

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki - najlepiej możliwie cienkie, ale z grubych też możemy uzyskać chrupiące chipsy. Ziemniaczane plasterki płuczemy w zimnej wodzie. Następnie, również w zimnej wodzie, je zanurzamy. Co 10-15 minut wymieniamy wodę, przynajmniej do czasu, gdy przestanie być mętna.
Ten proces służy wypłukiwaniu skrobi, z której to powodu ziemniaki zamiast być chrupkimi, robią się mączyste. Zmiana w plasterkach będzie bardzo wyraźna - im dłużej będą płukane i moczone, tym bardziej będą się wywijały.
Po odpowiednim wymoczeniu chipsy dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym, oleju. Po wyjęciu z oleju chipsy osączamy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Doprawiamy i wcinamy. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

5 komentarzy:

  1. TAKIE NAJLEPSZE;NA ŚWIEŻYM OLEJU !! POLECAM MÓJ POMYSŁ NA DOMOWY KEBAB NA FRYTKACH Z SOSEM CZOSNKOWYM!
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/kebab-drobiowy-na-frytkach.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten proces służy wypłukiwaniu skrobi, z której to powodu ziemniaki zamiast być chrupkimi, robią się mączyste. Zmiana w plasterkach będzie bardzo wyraźna - im dłużej będą płukane i moczone, tym bardziej będą się wywijały.
    sale on stitched lawn suits
    stitched 3 piece lawn suits

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź