Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

piątek, 13 czerwca 2014
Pewnie nieraz wielu z Was zastanawiało się, jak przygotować w domu chipsy tak, by nie były miękkimi, usmażonymi ziemniakami, a chrupiącymi płatkami tego warzywa. Wreszcie odkryłam tajemnicę chipsów i już wiem jak zamiast rozpadających się plastrów kartofla, uzyskać kruchą przekąskę.

DOMOWE CHIPSY


Składniki:
- ziemniaki
- tłuszcz do smażenia
- dowolne przyprawy

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki - najlepiej możliwie cienkie, ale z grubych też możemy uzyskać chrupiące chipsy. Ziemniaczane plasterki płuczemy w zimnej wodzie. Następnie, również w zimnej wodzie, je zanurzamy. Co 10-15 minut wymieniamy wodę, przynajmniej do czasu, gdy przestanie być mętna.
Ten proces służy wypłukiwaniu skrobi, z której to powodu ziemniaki zamiast być chrupkimi, robią się mączyste. Zmiana w plasterkach będzie bardzo wyraźna - im dłużej będą płukane i moczone, tym bardziej będą się wywijały.
Po odpowiednim wymoczeniu chipsy dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym, oleju. Po wyjęciu z oleju chipsy osączamy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Doprawiamy i wcinamy. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

  1. TAKIE NAJLEPSZE;NA ŚWIEŻYM OLEJU !! POLECAM MÓJ POMYSŁ NA DOMOWY KEBAB NA FRYTKACH Z SOSEM CZOSNKOWYM!
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/kebab-drobiowy-na-frytkach.html

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź