Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

poniedziałek, 16 czerwca 2014
No i ruszyła moja akcja promująca wykorzystywanie podrobów - Tydzień z podrobami. Od dzisiaj, aż do niedzieli wstawiać będę przepisy zawierające różnorodne podroby. Dzisiaj coś, co wzdraga nawet kucharzy o długim stażu - mózg.
Przyznam szczerze, że i ja pochodziłam do tego składnika jak do jeża - charakterystyczna konsystencja, charakterystyczny zapach. W połączeniu z kruchym ciastem, serem i masą śmietanowo-jajeczna jest to jednak danie, którego warto spróbować. Wielu z pewnością smakować będzie niezmiernie.

TARTA Z MÓZGIEM WIEPRZOWYM


Składniki na ciasto:
- 300 gram mąki
- 200 gram masła
- 1 jajko + 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli

Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników (oprócz żółtek) zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy, przekładamy do formy i nakłuwamy powierzchnię ciasta. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wyciągamy z piekarnika, smarujemy żółtkami i wstawiamy na jeszcze 5 minut.

Składniki na farsz:
- 1 kilogram mózgu wieprzowego
- 100 mililitrów śmietanki słodkiej 30%
- 2 jajka
- 200 gram żółtego sera
- biały pieprz
- sól

Przygotowanie farszu:
Mózg wieprzowy parzymy na wrzątku aż z przezroczystego stanie się biały. Studzimy go i obieramy z błonek. Kroimy w kostkę. Wykładamy na podpieczony spód. Jajka mieszamy ze śmietanką, pieprzem i solą. Wylewamy do tarty. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź