Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

czwartek, 5 czerwca 2014
Dzisiaj przepis mistrza Gordona, do którego jak wiecie powracam, co czas jakiś. Superszybki, superłatwy i supersmaczny deser - ot, cała prawda o tym daniu. Z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Słodycz karmelu, odrobina kwasowości owoców, sycąca ricotta... Czegóż więcej chcieć od życia?

ZAPIEKANA RICOTTA Z KARMELIZOWANYMI BRZOSKWINIAMI


Składniki:
- 500 gram ricotty
- 4 brzoskwinie świeże (ja użyłam z syropu takie)
- 25 gram masła
- 85 gram cukru pudru
- 2 jajka
- 1 cytryna
- 3-4 łyżki drobnego cukru

Przygotowanie:
W dużej misce łączymy: ricottę, jaja, skórkę z cytryny oraz cukier puder. Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy cukrem pudrem. Umieszczamy w nich masę ricottową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut.
Brzoskwinie myjemy i kroimy na kliny. Można też je obrać, ale nie jest to konieczne. Obtaczamy je w drobnym cukrze i smażymy na maśle aż się skarmelizują. Dodajemy sok z cytryny i potrząsamy patelnią, żeby owoce odeszły od dna.
Ricottę wykładamy na talerzyki. Dokoła niej układamy brzoskwinie, całość polewamy karmelem. Voila! 


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź