Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

środa, 18 czerwca 2014
Przyznam szczerze, że eksperymentowanie z płucami było dla mnie najtrudniejszym kulinarnym wyzwaniem (tak, nawet większym niż mózg). Jedynym, co przychodzi mi do głowy, gdy próbuję porównać z czymś ich konsystencję jest ptasie mleczko. Miękkie, puszyste, rozpływające się pod delikatnym naciskiem samego tylko języka.
Jestem raczej wielbicielką twardych i chrupiących produktów, toteż do płucek wracać nie planuję. Niemniej w zestawieniu z tym sosem mogłabym zjeść wszystko - nawet gąbkę.

PŁUCKA WIEPRZOWE NA KWAŚNO


Składniki:
- 800 gram płucek wieprzowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula + 300 gram
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 40 gram mąki
- 40 gram masła
- 150 mililitrów śmietanki
- ocet 
- sól
- cukier

Przygotowanie:
Płucka starannie płuczemy i wycinamy z nich tchawicę. Marchew, pietruszkę, seler, pora i 1 cebulę myjemy, obieramy, zalewamy gorącą wodę, a następnie zagotowujemy. Wkładamy do garnka płucka, całość solimy, doprawiamy liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Gotujemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, odcedzamy (płyn zostawiamy).
Pozostałą cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy ją na maśle na jasnozłoty kolor. Dodajemy mąkę, rozprowadzamy zimnym wywarem z gotowania płucek. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem, a następnie łączymy ze śmietanką.
Płucka kroimy w cienkie paski i wkładamy do sosu. Podajemy z ziemniakami. Voila!

Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

12 komentarzy:

  1. "W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek" - serce już było, mózg też - czekam na żołądek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne przepisy, tylko zdjecia nieciekawe, raczej odstraszaja, a powinny zachecac do kulinarnych wyzwan

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie zawsze jest czas, żeby zrobić dobre zdjęcia ;)
    Poza tym nie należę do grupy piskających jedzenia lakierem do włosów dla poprawienia jego wyglądu.
    No i zakładam, że nie jest to opinia ogólna na temat wszystkich zdjęć bloga, a podrobów jak mniemam, a tu zdjęcia mają przede wszystkim oswajać i nie udawać. Takie założenie akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Płucka są bardzo dobrą potrawą, tylko trzeba je umieć zrobić. Te zdjęcia akurat nie zachęcają do zrobienia tej potrawy, a wręcz przeciwnie, odstraszają. To pierwsze przypomina kupę niemowlaka, a to drugie scenę z sekcji zwłok. Nie pokazuje się krwi ani krwistego mięsa w na zdjęciach kulinarnych. Jeżeli Pani celem było zohydzenie tej, skądinąd bardzo dobrej potrawy, to skutecznie się to Pani udało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wszystko dusze i wychodzi mi smaczne danie

      Usuń
    2. ma Pan rację,ja widzę tylko jedno zdjęcie, które nie jest apetyczne a barszczyk z płucek jest super,właśnie gotuję

      Usuń
  5. a dodam jeszcze ze z pieczarkami puca sa wysmienite

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to słyszę po raz pierwszy, proszę o przepis

      Usuń
  6. edmat.Czy w waszych przepisach na płucka nie ma coś takiego jak wstępne obgotowanie aby te płuca się wypieniły?







    dmat

    OdpowiedzUsuń
  7. find this b9s68x2r03 replica louis vuitton handbags replica bags prada q3p60u4i22 replica bags from china free shipping fake hermes f3h83z0n18 7a replica bags philippines replica bags turkey replica gucci e2m16m6o09 replica bags philippines

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź