wtorek, 12 sierpnia 2014
Pieczenie chleba, gdy na zewnątrz panuje tak wysoka temperatura, ma swoje wady i zalety. Do tych pierwszych zalicza się z pewnością szybkość wyrastania ciasta i zmniejszone ryzyko jego opadnięcia. Do wad... no cóż - temperatura. Chciałoby się zachować w domu odrobinę chłodu, a czy jest to możliwe z rozgrzanym piekarnikiem?
Ten chleb piekę zawsze do gulaszu z kalmarów. Jest ciężki (zwarty) i można go potraktować jak łyżkę ;)


CHLEB ŚRÓDZIEMNOMORSKI


Składniki:
- 350 gram mąki
- 150 mililitrów wody
- 50 mililitrów oliwy z oliwek
- 20 gram świeżych drożdży (opakowanie suszonych)
- 100 gram sera typu greckiego (feta)
- 100 gram czarnych oliwek
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Jeżeli robimy chleb z wykorzystaniem świeżych drożdży, przygotowujemy najpierw rozczyn - drożdże mieszamy z odrobiną ciepłej wody i łyżeczką cukru, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Oliwki i rozmaryn siekamy, rozdrabniamy fetę. Umieszczamy w misce wszystkie składniki, włącznie z fetą, rozmarynem oraz drożdżami i zagniatamy ciasto. Gdy odpowiednio je wyrobimy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ponownie zagniatamy i raz jeszcze odstawiamy, tym razem na 30 minut. Formujemy bochenek, wykładamy go na blachę i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 25-30 minut. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

2 komentarze:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź