wtorek, 19 sierpnia 2014
Wspominałam już przy okazji niskocholesterolowego miksu warzywnego, że chciałam przyrządzić rodzicom obiad, spełniający kryteria kuracji dla osób o podwyższonym poziomie cholesterolu. Poza tamtymi warzywami przygotowałam wtedy rybę - pstrąga łososiowego i połączyłam do z idealnym dla tego typu wyników krwi awokado oraz odtłuszczoną mozzarellą i migdałami.

PSTRĄG ŁOSOSIOWY POD KOŁDERKĄ Z AWOKADO, MOZZARELLI I MIGDAŁÓW


Składniki:
- 4 filety pstrąga łososiowego
- 1 awokado 
- 1 kulka odtłuszczonej mozzarelli
- 100 gram migdałów w płatkach
- 1 limonka
- natka pietruszki
- pieprz czarny
- pieprz cayenne
- sól

Przygotowanie:
Filety myjemy, osuszamy i pozbawiamy skóry. Doprawiamy czarnym pieprzem. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i miksujemy lub rozdrabniamy widelcem. Mozzarellę ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy: awokado, mozzarellę, migdały, skórkę startą z limonki. Doprawiamy mieszankę pieprzem cayenne i solą. Filety układamy na blaszce i pokrywamy je zieloną kołderką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pod folią przez 12-15 minut. Później zdejmujemy folię i trzymamy w piekarniku jeszcze chwilę, aż wierzch lekko się przyrumieni. Podajemy posypane posiekaną pietruszką. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

3 komentarze:

  1. uwielbiam pstrąga! świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale na surowo? nie napisałaś czy obrabiasz je jakoś termicznie...

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź