sobota, 3 stycznia 2015
W takim mięsie kanapkowym nie ma ani grama ulepszaczy. Właściwie istnieją jedynie trzy składniki. A mimo to smak jest znacznie bardziej wyrazisty, niż w przypadku sklepowych szynek. Magia! :)

CZOSNKOWA SZYNKA WIEPRZOWA Z SZYNKOWARU


Składniki:
- około 750 gram mięsa wieprzowego (szynki lub łopatki)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Mięso siekamy drobno i doprawiamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy, razem z solą. Umieszczamy w specjalistycznym woreczku w szynkowarze. Wstawiamy go do garnka wypełnionego wodą tak, by sięgała do wysokości poziomu mięsa. Gotujemy przez 1,5-2 godziny w temperaturze około 80 stopni - woda nie powinna wrzeć. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, otwieramy (ewentualnie odlewamy zebrany płyn, jeżeli nie lubimy galaretki) i pozostawiamy do ostygnięcia. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

2 komentarze:

  1. Pycha! Nie ma nic lepszego od domowej wędlinki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznaję, że nigdy sama nie robiłam szynki, każdy przepis wydawał mi się zbyt trudny, ale chyba wreszcie zaryzykuję i spróbuję. Mam sporo mięsa wieprzowego w lodówce, więc czas coś z nim zrobić ;). Pozdrawiam i czekam na nowe wpisy na Twoim blogu!

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź