wtorek, 20 stycznia 2015
Czasami w domu brakuje chleba, a hulający za oknem wiatr nie zachęca do wyjścia z domu. Nie ma z czego zrobić porannej sałatki, a jajka dawno się znudziły. Sterczenie w kuchni przez dłużej, niż dziesięć minut wydaje się niemożliwe do wykonania. Wtedy na ratunek przychodzi szybki naleśnik śniadaniowy - bardzo syty, banalnie prosty w przygotowaniu i przepyszny!

SZYBKI NALEŚNIK ŚNIADANIOWY


Składniki:
- 1 jajko
- 100 mililitrów mleka
- 3-4 łyżki mąki
- szczypta soli
- odrobina proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- olej
- masło

Przygotowanie:
Jajko roztrzepujemy, dodajemy sól, mleko i mąkę (i ewentualnie proszek). Ciasto powinno być nieco bardziej gęste, niż przy typowych naleśnikach (jeżeli więc wyjdzie zbyt gęste można dodać odrobinę mleka, a jak zbyt rzadkie - więcej mąki). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju z masłem (dzięki temu całość zyska smak masła, ale temperaturę spalania będzie miało oleju, a więc - nie przypali się) i wylewamy całe ciasto. Smażymy z jednej i drugiej strony do momentu zezłocenia. Na początku na bardzo rozgrzanej patelni, a później średnio. Pierwszy raz przewracamy w chwili, gdy górna warstwa ciasta się zetnie. Podajemy z ulubionymi konfiturami, owocami, kremem czekoladowym i bananem, twarogiem - dowolnie. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

6 komentarzy:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź