O mnie
- AlicjaGorska
Życie pozakuchenne
Tutaj też działam
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
-
2015
(87)
- grudnia(4)
- listopada(3)
- października(4)
- września(7)
- sierpnia(4)
- lipca(7)
- czerwca(12)
- maja(6)
- kwietnia(8)
- marca(11)
- lutego(11)
-
stycznia(10)
- Tort pijak z powidłami śliwkowymi
- Wątróbka drobiowa z sosem malinowym
- Klops z jajkiem / Fałszywy zając / Pieczeń rzymska
- Szybki naleśnik śniadaniowy
- Śledzie bazyliowe / śledzie w oleju z bazylią
- Zupa krem z marchwi z szafranem i marchewką glazur...
- Jajecznica z pieczarkami + jak zrobić idealną jaje...
- Quiche szpiankowy / ciasto ze szpinakiem / tarta z...
- Muffiny pomarańczowe z mąki ryżowej
- Czosnkowa szynka wieprzowa z szynkowaru
- 2014 (169)
- 2013 (104)
sobota, 17 stycznia 2015
Dzisiaj nie będzie historii. Dzisiaj będą jedynie multikolorowe i bardzo smaczne bazyliowe śledzie. Jeżeli nie możecie się do nich przekonać, powiem jedynie, że są niezwykle orzeźwiające w smaku. Jakbym cofnęła się do pobytu we Włoszech lub Chorwacji. :)
Inspiracja (źródło) przepisu: klik!
ŚLEDZIE BAZYLIOWE / ŚLEDZIE W OLEJU Z BAZYLIĄ
Składniki:
- 750 gram filetów śledziowych a'la matias
- świeża bazylia (jeden krzaczek)
- główka czosnku
- 1 cytryna
- papryczka chilli (opcjonalnie)
- oliwa i olej wymieszane w proporcji 1:1
Przygotowanie:
Śledzie namaczamy przez około 30 minut. Następnie odlewamy wodę, ścieramy skórkę z cytryny, nacieramy nią płaty i pozostawiamy na kolejne 30 minut. Czosnek obieramy i rozcinamy na połówki. Chilli wałkujemy w dłoniach, odcinamy jej czubek i wysypujemy pestki, a następnie kroimy w talarki (opcjonalnie). Liście bazylii oddzielamy od krzaczka. Śledzie kroimy w około 2-centymetrowe kawałki i układamy w wybranym naczyniu, następująco: śledzie, bazylia, czosnek i chilli, cytryna. Aż do wyczerpania składników. Następnie całość zalewamy oliwą, olejem lub ich mieszanką. Najlepiej spożywać po 24 godzinach i później. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:kolacja,przekąska,przystawka,ryby
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
leeiliid58vt7
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet