O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
-
2015
(87)
- grudnia(4)
- listopada(3)
- października(4)
- września(7)
- sierpnia(4)
- lipca(7)
- czerwca(12)
- maja(6)
- kwietnia(8)
- marca(11)
- lutego(11)
-
stycznia(10)
- Tort pijak z powidłami śliwkowymi
- Wątróbka drobiowa z sosem malinowym
- Klops z jajkiem / Fałszywy zając / Pieczeń rzymska
- Szybki naleśnik śniadaniowy
- Śledzie bazyliowe / śledzie w oleju z bazylią
- Zupa krem z marchwi z szafranem i marchewką glazur...
- Jajecznica z pieczarkami + jak zrobić idealną jaje...
- Quiche szpiankowy / ciasto ze szpinakiem / tarta z...
- Muffiny pomarańczowe z mąki ryżowej
- Czosnkowa szynka wieprzowa z szynkowaru
- 2014 (169)
- 2013 (104)
środa, 7 stycznia 2015
Trzymam w domu przynajmniej sześć rodzajów mąki. Wciąż eksperymentuję. Próbuję zrozumieć ich odmienność. Powoli dociera do mnie, jak z poszczególnymi rodzajami się obchodzić. Bo to nie tak, że mąka mące równa. Każdą trzeba traktować inaczej. Mąki są kapryśne i wymagające. Ale jak się je już pozna... Wtedy można wyczarować cuda. O, jak te muffiny na przykład :)
MUFFINY POMARAŃCZOWE Z MĄKI RYŻOWEJ
Składniki:
- 325 gram mąki ryżowej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła klarowanego
- 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła klarowanego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki owsianej
- 120 gram cukru brązowego
- szczypta soli
- aromat pomarańczowy lub sok i skórka z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy. Dodajemy mleko, olej (lub masło), sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat (lub sok i skórkę). Mieszamy. Wtedy wsypujemy mąki. Łączymy masę aż stanie się jednolita. Wylewamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut, do zarumienienia. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:deser,desery,muffiny,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
super, do ciepłej herbaty lub szklanki koktajlu- idealne!
OdpowiedzUsuńJa mam chyba aktualnie osiem... A bywa i więcej :) Lubię eksperymentować z różnymi mąkami :)
OdpowiedzUsuńTwoje muffiny wyglądają cudownie :)
Pięknie wyrosły :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzy mąkę owsianą mogę zamienić na otręby lub zmielic płatki owsiane ? Jutro robię, już mi ślinka leci .
OdpowiedzUsuńNie próbowałam takiego rozwiązania, ale może się uda :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że jeszcze nie miałam okazji robić takich muffinków ale co raz częściej zaczynam się nad nimi zastanawiać. W sumie chętnie sięgam po przepisy https://basiazsercem.pl/ dzięki którym bez najmniejszego problemu mogę zrobić wiele dań z wykorzystaniem mąki.
OdpowiedzUsuńgo to this site Dolabuy Chloe you could try these out high quality replica bags he said web
OdpowiedzUsuń