Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

środa, 7 stycznia 2015
Trzymam w domu przynajmniej sześć rodzajów mąki. Wciąż eksperymentuję. Próbuję zrozumieć ich odmienność. Powoli dociera do mnie, jak z poszczególnymi rodzajami się obchodzić. Bo to nie tak, że mąka mące równa. Każdą trzeba traktować inaczej. Mąki są kapryśne i wymagające. Ale jak się je już pozna... Wtedy można wyczarować cuda. O, jak te muffiny na przykład :)

MUFFINY POMARAŃCZOWE Z MĄKI RYŻOWEJ


Składniki:
- 325 gram mąki ryżowej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła klarowanego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki owsianej
- 120 gram cukru brązowego
- szczypta soli
- aromat pomarańczowy lub sok i skórka z jednej pomarańczy

Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy. Dodajemy mleko, olej (lub masło), sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat (lub sok i skórkę). Mieszamy. Wtedy wsypujemy mąki. Łączymy masę aż stanie się jednolita. Wylewamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut, do zarumienienia. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

5 komentarzy:

  1. super, do ciepłej herbaty lub szklanki koktajlu- idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam chyba aktualnie osiem... A bywa i więcej :) Lubię eksperymentować z różnymi mąkami :)
    Twoje muffiny wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyrosły :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mąkę owsianą mogę zamienić na otręby lub zmielic płatki owsiane ? Jutro robię, już mi ślinka leci .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam takiego rozwiązania, ale może się uda :)

      Usuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź