O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
-
2015
(87)
- grudnia(4)
- listopada(3)
- października(4)
- września(7)
- sierpnia(4)
- lipca(7)
- czerwca(12)
- maja(6)
- kwietnia(8)
- marca(11)
- lutego(11)
-
stycznia(10)
- Tort pijak z powidłami śliwkowymi
- Wątróbka drobiowa z sosem malinowym
- Klops z jajkiem / Fałszywy zając / Pieczeń rzymska
- Szybki naleśnik śniadaniowy
- Śledzie bazyliowe / śledzie w oleju z bazylią
- Zupa krem z marchwi z szafranem i marchewką glazur...
- Jajecznica z pieczarkami + jak zrobić idealną jaje...
- Quiche szpiankowy / ciasto ze szpinakiem / tarta z...
- Muffiny pomarańczowe z mąki ryżowej
- Czosnkowa szynka wieprzowa z szynkowaru
- 2014 (169)
- 2013 (104)
niedziela, 11 stycznia 2015
Nigdy nie byłam dzieckiem, które wybrzydzało na szpinak. Przynajmniej nie pamiętam takich historii. Quiche szpinakowy pojawiał się na stole dość często i znikał jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Jedzenie rozpoczynało się już w chwili, gdy tarta trafiała do piekarnika. Intensywny aromat kruchego ciasta, sera i czosnku niósł się po całym domu, tworząc gęstą atmosferę cieknącej śliny i wyczekiwania. Milkliśmy. Wszyscy. Bez wyjątku. A potem blacha pojawiała się na stole i po serii chuchania i dmuchania, gorące jeszcze danie trafiało do naszych żołądków. Ser nie miał czasu rozciągać się i prezentować swoich nadzwyczajnych akrobatycznych zdolności, kruche ciasto nie zdążało skruszeć, a szpinakowo-serowa masa stężeć i stwardnieć. A potem pozostawało jedynie gładzenie się po brzuchach i wspominanie.
QUICHE SZPINAKOWY
Składniki na farsz szpinakowy:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450 gram
- 250 gram twarogu
- 250 mililitrów mleka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 150 gram żółtego sera
- 1 łyżeczka masła
- pieprz
- sól
Przygotowanie farszu:
Szpinak rozmrażamy i odparowujemy, następnie przekładamy go do wybranego naczynia. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na patelni na łyżeczce masła. Dodajemy do szpinaku i zostawiamy całość do przestudzenia. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich mleko. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Jedno i drugie dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Doprawiamy.
Składniki na kruche ciasto:
- 150 gram mąki pszennej
- 150 gram mąki krupczatki
- 200 gram masła
- 2 żółtka
- odrobina zimnej wody (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie kruchego ciasta:
Zagniatamy ciasto z mąk, masła, 1 żółtka i soli oraz (opcjonalnie) wody. Wykładamy formę i nakłuwamy widelcem. Chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie podpiekamy przez około 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie smarujemy ciasto żółtkiem, zalepiając dziurki i podpiekamy jeszcze chwilkę.Wylewamy na podpieczony spód przygotowaną wcześniej masę. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. W połowie pieczenia posypujemy startym serem. Podajemy na gorąco lub na zimno. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Jestem zdecydowanie na TAK!!!;-)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła...no uwielbiam szpinak! :) Twój quiche wygląda absolutnie obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio robiłam quiche ze szpinakiem ;)
OdpowiedzUsuńNo popatrz, u mnie też ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńGotuje dzisiaj , juz sie niecierpliwie jak sie uda.To moje smaki. Jestem ciekaw co powiedza moja zona i tesc na to jedzonko.
OdpowiedzUsuńJuz po obiedzie. Udalo sie znakomicie , choc mialem inna forme do zapiekania i musialem improwizowac. Moja forma ma mniejszy srednice i jest wyzsza ( wzialem tez wiecej szpinaku , bo wszyscy lubia). Z tego powodu masa szpinakowa wiazala sie dluzej , ale przedluzylem czas zapiekania i wyszlo super.Jedynie kruche ciasto nie bardzo mi do tego pasowalo , tzn. po wystygnieciu - na zimno jest lepsze niz na goraco. Gorace bylo zbyt rozmiekle. Nastepnym razem sprobuje z ciastem na pizze i to pewnie gotowym. Przepis wejdzie jednak na stale do naszego jadlospisu.Pycha.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :) Obawiam się, że drożdżowe ciasto na pizzę mogłoby wchłonąć wilgoć ze szpinaku i przy takiej jego ilości w ogóle nie wyrosnąć, pozostają płynnym i niezjadliwym :<
UsuńKiedy wyprobuje to napisze jaki byl efekt. No coz , kto nie ryzykuje , ten...
UsuńJa lubie eksperymenty i szukanie wlasnej wariacji dania. Za kuchnie tradycyjna i sprawdzona odpowiedzialna jest moja doskonale gotujaca zona.
Popieram eksperymenty, radośnie machając dwiema łapkami w górze! :)
Usuń