piątek, 23 stycznia 2015
Nazwa może Was zaskoczyć, ale staropolskie książki taką właśnie nazwę podsuwają. Moim zdaniem jest urocza.

KLOPS Z JAJKIEM / FAŁSZYWY ZAJĄC / PIECZEŃ RZYMSKA


Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 papryczka chilli
- 1 czerstwa bułka nasączona w mleku
- 1 cebula
- 4 jajka (3 ugotowane na twardo)
- papryka słodka
- pieprz
- sól

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i szatkujemy w drobną kostkę. Papryczkę toczymy, dociskając dłonią, odcinamy końcówkę i wysypujemy pestki, a potem kroimy papryczkę drobno. Cebulę, papryczkę, mięso, bułkę i 1 jajko łączymy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dzielimy mięso na dwie części. Jedną wykładamy dno, następnie wykładamy jajka, a potem drugą część mięsa. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź