Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

czwartek, 12 lutego 2015
Babeczka z kubka to jedna z największych ściem i przykładów wykorzystywania ludzi przez wielkie firmy. Podobną rzecz zrobić można w domu, a przepis krąży w sieci od lat i niektórym zdążył się już znudzić.
Takie ciastko ma jedną zasadniczą wadę - trzeba je jeść na ciepło, bo później opada i twardnieje. Zastanawiałam się, czy można coś z tym zrobić i... znalazłam! Wykorzystałam ciasto z amoniakiem, które spokojnie pozwala wyciągnąć się z foremki, zachowuje kształt i wilgotność. Co więcej, może stanowić podstawę bardziej skomplikowanych wynalazków - minitorcików, czy przekładańców. Wystarczy wybrać odpowiednich rozmiarów płaski talerz albo miseczkę, która posiada stałą konstrukcję, a nie się rozszerza. 
Poza tym jest zwyczajnie pyszne! Coś pomiędzy tradycyjnym biszkoptem, a Amerykankami
Pamiętajcie, że ciasta z amoniakiem muszą troszkę przestygnąć przed konsumpcją, żeby pozbyć się zapachu amoniaku ;)

CIASTO Z MIKROFALI, Z AMONIAKIEM


Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru-pudru
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
- 3 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki amoniaku spożywczego

Przygotowanie:
Jajko roztrzepujemy. Dodajemy cukier, olej i mleko. Mieszamy. Wsypujemy mąkę i amoniak. Raz jeszcze łączymy składniki. Zostawiamy w miseczce, którą wykorzystywaliśmy lub przelewamy do innej, wybranej formy. Wstawiamy do mikrofalówki na 3-4 minuty (trzeba to za pierwszym razem kontrolować, bo zależy od sprzętu) aż ciasto wyrośnie. Wyciągamy z formy, przestudzamy i albo wcinamy od razu albo wymyślamy, co nam tylko w duszy gra :)


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

4 komentarze:

  1. Amoniak jest trujący!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amoniak spożywczy (wodorowęglan amonu) jest w kuchni stosowany jako rodzaj proszku do pieczenia. Pod wpływem temperatury pieczenia (a właściwie już przy 36 stopniach) związek się rozpada, a sam amoniak ulatnia ;)

      Usuń
    2. To byś napisała że amioniak spożywczy, a nie samo "amoniak" bo to by się mogło źle skończyć.

      Usuń
    3. Jestem pewna, że to zrozumiały skrót myślowy ;)

      Usuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź