O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
-
2015
(87)
- grudnia(4)
- listopada(3)
- października(4)
- września(7)
- sierpnia(4)
- lipca(7)
- czerwca(12)
- maja(6)
- kwietnia(8)
- marca(11)
-
lutego(11)
- Owsianka na szybko z konfiturą renklodową i prażon...
- Zakwas na żur
- Jabłecznik z ciasta ucieranego z pianką
- Karkówka w złocistym sosie cebulowo-tymiankowym
- Kotlety mielone z pieczarkami
- Ciasto z amoniakiem, z mikrofali (nie opada)
- Brokuł i kalafior w sosie maślano-śmietanowym z na...
- Placek po cygańsku (od podstaw): placek ziemniacza...
- Owsianka na szybko z jogurtem naturalnym, miodem i...
- Zakwas żytni na chleb
- Łódzka zalewajka
- stycznia(10)
- 2014 (169)
- 2013 (104)
czwartek, 12 lutego 2015
Babeczka z kubka to jedna z największych ściem i przykładów wykorzystywania ludzi przez wielkie firmy. Podobną rzecz zrobić można w domu, a przepis krąży w sieci od lat i niektórym zdążył się już znudzić.
Takie ciastko ma jedną zasadniczą wadę - trzeba je jeść na ciepło, bo później opada i twardnieje. Zastanawiałam się, czy można coś z tym zrobić i... znalazłam! Wykorzystałam ciasto z amoniakiem, które spokojnie pozwala wyciągnąć się z foremki, zachowuje kształt i wilgotność. Co więcej, może stanowić podstawę bardziej skomplikowanych wynalazków - minitorcików, czy przekładańców. Wystarczy wybrać odpowiednich rozmiarów płaski talerz albo miseczkę, która posiada stałą konstrukcję, a nie się rozszerza.
Poza tym jest zwyczajnie pyszne! Coś pomiędzy tradycyjnym biszkoptem, a Amerykankami.
Pamiętajcie, że ciasta z amoniakiem muszą troszkę przestygnąć przed konsumpcją, żeby pozbyć się zapachu amoniaku ;)
CIASTO Z MIKROFALI, Z AMONIAKIEM
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru-pudru
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
- 3 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki amoniaku spożywczego
Przygotowanie:
Jajko roztrzepujemy. Dodajemy cukier, olej i mleko. Mieszamy. Wsypujemy mąkę i amoniak. Raz jeszcze łączymy składniki. Zostawiamy w miseczce, którą wykorzystywaliśmy lub przelewamy do innej, wybranej formy. Wstawiamy do mikrofalówki na 3-4 minuty (trzeba to za pierwszym razem kontrolować, bo zależy od sprzętu) aż ciasto wyrośnie. Wyciągamy z formy, przestudzamy i albo wcinamy od razu albo wymyślamy, co nam tylko w duszy gra :)
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Etykiety:ciasto,szybko,tanio,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Amoniak jest trujący!
OdpowiedzUsuńAmoniak spożywczy (wodorowęglan amonu) jest w kuchni stosowany jako rodzaj proszku do pieczenia. Pod wpływem temperatury pieczenia (a właściwie już przy 36 stopniach) związek się rozpada, a sam amoniak ulatnia ;)
UsuńTo byś napisała że amioniak spożywczy, a nie samo "amoniak" bo to by się mogło źle skończyć.
UsuńJestem pewna, że to zrozumiały skrót myślowy ;)
Usuń