Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

wtorek, 17 lutego 2015
Z tym kojarzą mi się rodzinne obiady - z mięsem i sosem. Nie dokładnie takimi, chodzi mi wyłącznie o pewien rodzaj dania. Więc, gdy któregoś dnia zapragnęłam, żeby było ciepło i rodzinnie i bezpiecznie, zrobiłam właśnie mięso z sosem.
Danie jest proste w przygotowaniu, stosunkowo tanie (zwłaszcza teraz, gdy cena wieprzowiny spada) i sycące. Spokojnie można również przygotować więcej porcji i przygotować obiad na dwa czy trzy dni lub część zamrozić ;)

KARKÓWKA W ZŁOCISTYM SOSIE CEBULOWO-TYMIANKOWYM


Składniki:
- 500 gram karkówki wieprzowej
- 3-4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- woda
- mąka
- olej
- tymianek
- papryka słodka i ostra
- pieprz
- sól

Przygotowanie:
Mięso kroimy na średniej grubości plastry. Doprawiamy: tymiankiem, paprykami i pieprzem. Marynujemy kilka godzin, najlepiej całą noc, w lodówce. Doprowadzamy mięso do temperatury pokojowej, obtaczamy dokładnie w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy się przyrumieni, dodajemy wodę (ma sięgać mniej więcej połowy wysokości mięsa). Na wierzchu układamy pokrojoną w piórka cebulę. Całość dusimy do czasu aż mięso zmięknie, a cebula się rozpadnie. Wtedy doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Voila! ;)


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź