piątek, 13 lutego 2015
Tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać. Staram się jednak przyrządzać potrawy z różnorodnych kręgów i o różnorodnym stopniu trudności. Jeżeli, więc jesteś studentem, który nigdy nie gotował, a zapragnął nagle zjeść domowy obiad - to przepis dla Ciebie! :)

KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI


Składniki:
- 500 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 300 gramów pieczarek
- 1 cebula
- 1 sucha kajzerka
- 2 jajka
- bułka tarta
- mleko
- olej
- masło
- pieprz
- sól

Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na półplasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Mieszamy rzadko, pozwalając się im przyrumienić. NIE SOLIMY (bo inaczej puszczą wodę i się ugotują, zamiast usmażyć). Suchą kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy już zupełnie rozmięknie, łączymy ją z mięsem. Dodajemy też jajka, posiekaną drobno cebulę oraz przestudzone grzyby. Doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zezłocenia. Voila! :)


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

2 komentarze:

  1. niby tradycyjne a jednak nie do końca.. :) apetycznie tutaj :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. UWIELBIAM TAKIE POŁĄCZENIA;) ZAPRASZAM NA ROLADKI MIĘSNE W WIELU ODSŁONACH ;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Roladki%20mi%C4%99sne

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź