sobota, 21 lutego 2015
Wiele produktów zwykliśmy kupować sklepach, chociaż znacznie taniej i zdrowiej byłoby, gdybyśmy wytworzyli je w domu. Tak jest na przykład z zakwasem na żurek. Nie potrzeba do jego zrobienia ani zbyt dużo czasu, ani zbyt dużo funduszy. Jest bardziej aromatyczny, intensywny w smaku i trwały. Nic tylko pożegnać się z tym sklepowym!

ZAKWAS NA ŻUR



Składniki:
- 500 mililitrów wody
- 3 czubate łyżki mąki żytniej
- 2 łyżki majeranku
- 3-4 ząbki czosnku
- skórka z chleba robionego na zakwasie

Przygotowanie:
Mąkę zalewamy wodą. Mieszamy. Dodajemy majeranek, czosnek i chleb. Przygrywamy gazą, ściereczką lub pozostawiamy odkryte (przy wysokim i wąskim naczyniu). Zakwas nadaje się do użytku po 3-5 dni. Im dłużej pozostanie w stanie fermentacji, tym będzie mocniejszy. Po wybranym czasie i "mocy" zlewamy do słoika odstały, przeźroczysty płyn. Możemy przechowywać zamknięty w lodówce. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź