O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
-
2015
(87)
- grudnia(4)
- listopada(3)
- października(4)
- września(7)
- sierpnia(4)
- lipca(7)
- czerwca(12)
- maja(6)
- kwietnia(8)
- marca(11)
-
lutego(11)
- Owsianka na szybko z konfiturą renklodową i prażon...
- Zakwas na żur
- Jabłecznik z ciasta ucieranego z pianką
- Karkówka w złocistym sosie cebulowo-tymiankowym
- Kotlety mielone z pieczarkami
- Ciasto z amoniakiem, z mikrofali (nie opada)
- Brokuł i kalafior w sosie maślano-śmietanowym z na...
- Placek po cygańsku (od podstaw): placek ziemniacza...
- Owsianka na szybko z jogurtem naturalnym, miodem i...
- Zakwas żytni na chleb
- Łódzka zalewajka
- stycznia(10)
- 2014 (169)
- 2013 (104)
czwartek, 5 lutego 2015
Placek po cygańsku (od podstaw): placek ziemniaczany, gulasz wołowy, surówka mieszana, sos czosnkowy
Czasochłonny i pracochłonny przepis, ale warty każdego napiętego mięśnia i poświęconej sekundy. Smak rekompensuje wszystko. Zresztą może to i dobrze, że zajmuje tyle czasu? Dzięki temu nie robię go zbyt często (mało kaloryczny to on nie jest...).
PLACEK PO CYGAŃSKU
Składniki na gulasz:
- około 1 kilograma mięsa wołowego
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 2 cebule
- 100 mililitrów czerwonego wina wytrawnego
- woda
- 3-4 ząbki czosnku
- mąka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- owoce jałowca
- pieprz cayenne
- smalec (może być również inny dowolny tłuszcz)
- sól
Przygotowanie gulaszu:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym smalcu i przekładamy do garnka. Mięso oczyszczamy, płuczemy i kroimy w średnich rozmiarów kawałki. Obtaczamy w mące i podsmażamy na tej samej patelni, co cebulę. Również przekładamy do garnka. Wylewamy na patelnię wino i zagotowujemy, a następnie także przelewamy do garnka. Dodajemy wody tak, aby płyn przykrył mięso. Dorzucamy 1-2 owoce jałowca, 2-3 liście laurowe, 2-3 kulki ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Dusimy pod przykryciem. Paprykę opalamy (opcjonalnie), pozbawiamy skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Podobnie pomidory z puszki. Dusimy aż mięso zmięknie. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.
Składniki na placek:
- 4-5 dużych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 1-2 jajka
- 3-4 czubate łyżki mąki
- olej
- pieprz
- sól
Przygotowanie placka:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce - połowę na małych oczkach, połowę na dużych. Dodajemy startą na tarce lub drobniutko pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko/a i mąkę. Mieszamy do połączenia i smażymy grube placki na całej powierzchni średnich rozmiarów, rozgrzanej z olejem patelni.
Składniki na surówkę:
- 1-2 pomidory
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1/2 sałaty lodowej
- inne, dowolne składniki warzywne
- 50 mililitrów oliwy z oliwek
- 15 mililitrów białego octu winnego
- bazylia
- tymianek
- pietruszka (zielona część)
- rozmaryn
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie surówki:
Warzywa myjemy i kroimy. W wysokim naczyniu umieszczamy składniki płynne. Zioła szatkujemy. Dodajemy przyprawy. Całość miksujemy. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Warzywa polewamy sosem tuż przed podaniem.
Składniki na sos czosnkowy:
- 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego (340 gram)
- 1 łyżka majonezu
- kilka ząbków czosnku (zależnie od własnych preferencji)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem wedle własnego uznania.
Przygotowanie placka w całości: Na talerz wykładamy placek ziemniaczany. Na jego połowę wykładamy gulasz. Na mięso wykładamy surówkę. Całość polewamy sosem czosnkowym. Składamy placek. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Zazdroszczę, wygląda pysznie! ;)
OdpowiedzUsuń