czwartek, 5 lutego 2015
Czasochłonny i pracochłonny przepis, ale warty każdego napiętego mięśnia i poświęconej sekundy. Smak rekompensuje wszystko. Zresztą może to i dobrze, że zajmuje tyle czasu? Dzięki temu nie robię go zbyt często (mało kaloryczny to on nie jest...). 

PLACEK PO CYGAŃSKU


Składniki na gulasz:
- około 1 kilograma mięsa wołowego
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 2 cebule
- 100 mililitrów czerwonego wina wytrawnego
- woda
- 3-4 ząbki czosnku
- mąka 
- ziele angielskie
- liść laurowy
- owoce jałowca
- pieprz cayenne
- smalec (może być również inny dowolny tłuszcz)
- sól

Przygotowanie gulaszu:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym smalcu i przekładamy do garnka. Mięso oczyszczamy, płuczemy i kroimy w średnich rozmiarów kawałki. Obtaczamy w mące i podsmażamy na tej samej patelni, co cebulę. Również przekładamy do garnka. Wylewamy na patelnię wino i zagotowujemy, a następnie także przelewamy do garnka. Dodajemy wody tak, aby płyn przykrył mięso. Dorzucamy 1-2 owoce jałowca, 2-3 liście laurowe, 2-3 kulki ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Dusimy pod przykryciem. Paprykę opalamy (opcjonalnie), pozbawiamy skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Podobnie pomidory z puszki. Dusimy aż mięso zmięknie. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.

Składniki na placek:
- 4-5 dużych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 1-2 jajka
- 3-4 czubate łyżki mąki
- olej
- pieprz
- sól

Przygotowanie placka:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce - połowę na małych oczkach, połowę na dużych. Dodajemy startą na tarce lub drobniutko pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko/a i mąkę. Mieszamy do połączenia i smażymy grube placki na całej powierzchni średnich rozmiarów, rozgrzanej z olejem patelni.

Składniki na surówkę:
- 1-2 pomidory
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1/2 sałaty lodowej
- inne, dowolne składniki warzywne
- 50 mililitrów oliwy z oliwek
- 15 mililitrów białego octu winnego
- bazylia
- tymianek
- pietruszka (zielona część)
- rozmaryn
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz

Przygotowanie surówki:
Warzywa myjemy i kroimy. W wysokim naczyniu umieszczamy składniki płynne. Zioła szatkujemy. Dodajemy przyprawy. Całość miksujemy. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Warzywa polewamy sosem tuż przed podaniem. 

Składniki na sos czosnkowy:
- 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego (340 gram)
- 1 łyżka majonezu
- kilka ząbków czosnku (zależnie od własnych preferencji)
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem wedle własnego uznania.

Przygotowanie placka w całości: Na talerz wykładamy placek ziemniaczany. Na jego połowę wykładamy gulasz. Na mięso wykładamy surówkę. Całość polewamy sosem czosnkowym. Składamy placek. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

1 komentarz:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź