O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
-
stycznia(14)
- Faworki vel chrust
- Muffinki maślano-miodowe
- Karkówka z dzika duszona w czerwonym winie
- Sałatka z wędzonym ostrobokiem
- Muffiny cynamonowe z konfiturą z cytryńca
- Kurczak z nadzieniem a'la węgierskim
- Soljanka
- Napoleonek
- Kaczka z nadzieniem z jabłuszek pieczona
- Śledzie kaszubskie - przepis przekazywany z pokole...
- Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i kremem w...
- Zupa z kaczki z maślanymi warzywami: skorzonerą, t...
- Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-maślanym ...
- Bezy najprostsze i na świecie najlepsze
- 2013 (104)
piątek, 31 stycznia 2014
Każda potrawa ma jakąś historię. A jaka jest historia faworków? Zacznijmy może od pierwowzoru chrustu, czyli pączków. Te swoją sławę zawdzięczają krakowskim przekupkom. Kobiety te, w czwartek przejmowały władzę nad miastem i wymierzały mężczyznom sprawiedliwość za całoroczny ucisk. Według niektórych podań w XVII w. akurat w tym dniu zmarł lubiany przez nie rajca Comber. Nie wypadało się bawić, więc zamiast straszyć mężczyzn, częstowały ich pączkami. Nie były one jeszcze podobne do dzisiejszych. Przyrządzano je z ciasta chlebowego, faszerowano słoniną i smażono na smalcu. Pod koniec XVIII w. pojawiły się pączki słodkie, ale jeszcze bez nadzienia. W kilku ukrywano orzechy, a ich znalezienie stanowiło zapowiedź szczęścia w nowym roku. W XIX w. pączki nabrały dzisiejszego smaku i na trwałe wpisały się do ostatkowego menu. Powróćmy jednak do faworków. Legenda mówi, że jeden z cukierników przypadkiem wrzucił do tłuszczu pasek ciasta na pączki i tak narodziły się faworki. Z czasem próbowano robić je z innych rodzajów ciasta, nawet z biszkoptu, ale ostatecznie przyjęło się ciasto, które znamy do dzisiaj. Oto przepis :)
- szklanka kwaśnej śmietany
- kieliszek wódki
- łyżka masła
- łyżeczka startej skórki cytryny
- odrobina cukru
- olej do smażenia
- 150 gram cukru pudru
- cukier wanilinowy
FAWORKI VEL CHRUST
Składniki:
- 6 żółtek
- 2 szklanki mąki- szklanka kwaśnej śmietany
- kieliszek wódki
- łyżka masła
- łyżeczka startej skórki cytryny
- odrobina cukru
- olej do smażenia
- 150 gram cukru pudru
- cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Z żółtek, mąki, śmietany, masła, cukru – dodając skórkę z cytryny i wódkę - zagniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt luźne, dodajemy jeszcze trochę mąki. Cienko wałkujemy, wykrawamy prostokąty, przecinamy wzdłuż i przewijamy. Smażymy na głębokim oleju. Gotowe obficie posypujemy cukrem pudrem.
Można trochę odchudzić chruściki. Wtedy mieszamy śmietanę pół na pół z jogurtem naturalnym.
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Etykiety:ciasto,deser,tradycyjne,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Uwielbiam i dużym dodatkiem cukru pudru. Mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie