Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

piątek, 24 stycznia 2014
Soljanka ma bardzo długą historię. Głównie postrzegana była jako potrawa chłopska - biesiadnicy spotykali się i do kotła z gotującą wodą wrzucali to, co udało im się akurat zdobyć. Soljanka jest więc potrawą niezwykle różnorodną. Można gotować ją na wywarze z ryb albo dowolnego mięsa. Najczęściej miesza się różnorodne rodzaje mięsa - świeże, wędzone, pieczone, smażone. Przez lata udało się wyodrębnić pewien podstawowy przepis, niemniej nie traktujcie mojej receptury jako czegoś wiążącego, możecie, a nawet powinniście, szukać własnych smaków. Zasadą jest jednak, że soljanka powinna być raczej kwaśna i ostra, o bardzo intensywnym smaku.

SOLJANKA


Składniki:
- 4 litry wody
- 300 gram wołowiny (lub innego, dowolnego mięsa)
- 250-300 gram salami
- 3 papryki (różnokolorowe)
- 300 gram pieczarek
- 3 cebule
- 4 ogórki kiszone
- 4 ogórki korniszony
- 400 gram kapusty kiszonej
- 4 pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów
- mały słoik oliwek
- 3 łyżki kaparów
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, chili lub pieprz cayen, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:
Gotujemy wywar na wołowinie, salami kroimy w słupki i po podsmażeniu dokładamy do wywaru. Paprykę, ogórki  i cebulę także kroimy w słupki i dodajemy do zupy. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki, kapustę kiszoną i pomidory. Na samym końcu w garnku powinny się znaleźć pokrojone oliwki i kapary oraz czosnek. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

4 komentarze:

  1. Tyle słyszałam o tej zupie, więc w końcu muszę ją przygotować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy, przenigdy salami do solianki!!!!

      Usuń
    2. A to dlaczego? Historia Soljanki wskazuje raczej na sporą dowolność w tym zakresie

      Usuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź