Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

niedziela, 26 stycznia 2014
Zima kojarzy mi się z cynamonem i wyjadaniem zapasów ze spiżarki (w końcu po coś się je robi). Postanowiłam połączyć jedno i drugie. Cytryńcowe pestki doskonale komponują się z korzennym smakiem ciasta. Z pewnością konfiturę z cytryńca wykorzystam w ten sposób jeszcze nie raz (przepis na ten przetwór znajdziecie tutaj).

MUFFINY CYNAMONOWE Z KONFITURĄ Z CYTRYŃCA


Składniki:
- 250 gram mąki
- 100 gram cukru
- 125 gram masła
- 2 jajka
- 100 mililitrów mleka
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 opakowania cukru cynamonowego
- słoiczek konfitury z cytryńca.

Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy produktu suche: mąkę, cukry, proszek do pieczenia i cynamon. Rozpuszczamy masło i łączymy je z pozostałymi mokrymi składnikami w drugiej misce: jajka i mleko. Dokładnie mieszamy ze sobą zawartość obu naczyń (najwygodniej mikserem). Wykładamy do formy z papilotkami - najpierw jedną łyżkę ciasta, potem łyżeczkę konfitury i dopełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

3 komentarze:

  1. ta konfitura brzmi bardzo interesująco! muszę się za taką rozejrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje nie wyglądają tak pięknie, zresztą marna ze mnie estetka w kuchni :) Ale polecona przez autorkę wersja z marmoladą również jest przepyszna!

    E.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź