Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

piątek, 11 kwietnia 2014
Czasami chce się zrobić trzydaniowy obiad. Zaplanowanie takiego posiłku nie należy jednak do najłatwiejszych. Wszystkie trzy dania muszą się ze sobą idealnie komponować, a kolejne smaki nie mogą tłamsić poprzednich. Istnieje również problem przepełnienia w połowie obiadu - dania trzeba więc dobrać tak, by mieć pewność, że jego uczestnicy zaspokoją głód, ale i że nie wyjdą ociężali. W takiej konfiguracji najbardziej skomplikowanym wydaje się deser, który musi być na tyle lekki, by sprawiał przyjemność, a nie okazał się przykrym, ciężkim obowiązkiem, który należałoby wypełnić względem gospodarza.
To jedna z takich lekkich propozycji. Świetny deser przy serwowaniu trzydaniowego posiłku, ale również idealna kolacja bądź śniadanie ;)

LEKKI DESER OWOCOWY Z MIODOWYM JOGURTEM


Składniki:
- 1 jogurt grecki (340 gram)
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 3 rodzaje dowolnych owoców (u mnie: borówka amerykańska, granat i kiwi)

Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z miodem, koniecznie płynnym. Jeżeli nasz miód zdążył się już skrystalizować możemy go podgrzać - w kąpieli wodnej czy mikrofalówce - wtedy ponowne stanie się płynny. Owoce myjemy, obieramy i kroimy (jeżeli tego wymagają). W stosunkowo wysokiej szklance układamy składniki warstwowo: najpierw jogurt z miodem, następnie pierwszy rodzaj owoców, znowu jogurt z miodem, kolejne owoce, raz jeszcze jogurt z miodem i na samym szczycie ponownie owoce. Deser podajemy schłodzony. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

  1. Super opcja na drugie śniadanie i mały głód :)

    E.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź